Het lijkt onschuldig, een pilletje slikken. Om beter te kunnen slapen, de pijn te stillen of je rustiger te voelen. Maar als je dat te vaak doet, kan het averechts gaan werken. Een medicijnverslaving ligt dan op de loer.
Het begon allemaal met rugpijn. Anne, publiciteitsmedewerker bij een grote uitgeverij, dacht dat het lag aan een verkeerde zithouding achter haar computer.
Tijdelijke oplossing
De dokter schreef haar zware pijnstillers voor, zogenaamde opioïden, bedoeld als een tijdelijke oplossing. Anne was er blij mee, want de pillen verminderden onmiddellijk haar pijn. Ze kon eindelijk weer normaal werken en uitgaan, zelfs sporten lukte weer. In het begin nam ze alleen de aanbevolen hoeveelheid, maar ze merkte dat het effect ervan na een tijdje begon weg te ebben. Dus nam ze de pillen steeds vaker in grotere hoeveelheden in. Toen Annes huisarts haar na het uitschrijven van het zoveelste herhaalrecept waarschuwde voor de risico’s van verslaving, haalde ze haar schouders op. Ze dacht dat ze de situatie onder controle had en kon stoppen wanneer ze maar wilde.
Totdat ze zich realiseerde dat ze eigenlijk niet meer zonder haar pillen kon. Anne was verslaafd en haar verhaal is helaas niet uniek. In Nederland zijn volgens Brijder, specialist in verslavingszorg, ongeveer een half miljoen mensen verslaafd aan medicijnen. Dat is niet zo’n bekend fenomeen in ons land, waardoor we al snel geneigd zijn om het weg te zetten als veel minder ernstig dan een drank- of een drugsverslaving.
Lees het hele verhaal van Fleur Baxmeier op Flair.nl.