Home Nieuws Vapes met smaakjes gaan in de ban: dit is wat er in 2024 verandert

Vapes met smaakjes gaan in de ban: dit is wat er in 2024 verandert

Vapes met zoete smaakjes zijn verleden tijd: uit onderzoeken is gebleken dat vapes zo schadelijk zijn dat ze binnenkort door de overheid worden verboden. Ook voor sigaretten komen strengere regels.

Even snel naar de stad om een vape of een pakje sigaretten kopen gaat binnenkort – door ingrijpen van de Voedsel- en Warenautoriteit – niet zo makkelijk meer.

Smaakjesverbod

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn – vanaf 1 januari 2024 – vapes niet meer op iedere hoek van de straat verkrijgbaar want er geldt vanaf dan een smaakjesverbod op e-sigaretten. Dus no more smaakjes zoals tompouce of bubblegum. Het verbod was eigenlijk al ingegaan maar verkopers mochten hun voorraad wel nog opmaken. In 2024 wordt het inkopen ook verboden. De verandering is volgens de voedselautoriteit geen verrassing: verkopers hebben een jaar gehad om zich aan te passen.

Oorzaken van het verbod

Doel van het vapeverbod is ontmoedigen van het gebruik, vooral onder jongeren. Volgens onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat één op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar het afgelopen jaar heeft gevaped. De gevaren van vapen zijn de laatste tijd alsmaar duidelijker geworden. “We weten dat er heel veel nicotine in vapes zit: één vape staat gelijk aan twee volle pakjes sigaretten. Dat maakt het heel verslavend – al helemaal omdat veel jongeren het continu doen. Die grote hoeveelheid nicotine veroorzaakt op een jong brein onherstelbare schade“, zei longarts Wanda de Kanter onlangs tegen LINDA.meiden.

Geen sigaretten meer in de supermarkt

Ook voor sigaretten gaan strengere regels gelden. Nu mogen supermarkten zelf nog weten of ze tabak verkopen. Maar op 1 juli 2024 komt er echt een wettelijk verbod voor alle supermarkten.

Lees het hele artikel van Livia Guldie op LINDA.nl.

Meer info:

Scroll naar boven