Home Nieuws Verbod op lachgas en designerdrugs uitgesteld: handhaving kost te veel

Verbod op lachgas en designerdrugs uitgesteld: handhaving kost te veel

Het zal naar verwachting nog zeker een jaar duren voordat het lachgasverbod wordt ingevoerd, ook zogenoemde designerdrugs zullen voorlopig niet ondergebracht worden in de Opiumwet, schrijven justitieminister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in een Kamerbrief.

De handhaving zal vermoedelijk zoveel extra druk opleveren voor met name de politie dat er meer geld voor nodig is. Dat zal dit demissionaire kabinet niet meer vrijmaken, zo heeft het aan de Tweede Kamer laten weten. De wetswijzigingen liggen inhoudelijk al maanden klaar, maar er is nog nader gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid.

Tegenslag

Dat is een nieuwe tegenslag voor met name Blokhuis, die al in 2019 aankondigde lachgas te willen verbieden. De wetswijziging wordt niet verwacht voor het voorjaar van 2022, in plaats van de tweede helft van 2021, zoals het kabinet tot nu toe verwachtte.

Lijst Ia

Lachgas voor recreatief gebruik zou worden onderbracht op lijst II van de Opiumwet (zoals cannabis). Voor ‘eigenlijke toepassingen’, bijvoorbeeld in een slagroomspuit, wordt in de wet een uitzondering gemaakt. Nieuwe designerdrugs (Nieuwe Psychoactieve Stoffen, of NPS) zouden op een eigen nieuwe lijst terechtkomen: lijst Ia. 

Lees verder op RTLnieuws.nl.

Scroll naar boven