Home Nieuws Verboden reclame voor snus op YouTube

Verboden reclame voor snus op YouTube

YouTube heeft reclames laten zien van snus. Dat zijn nicotinezakjes die in Nederland verboden zijn. Het middel mag dan ook niet worden verkocht. De advertentie is inmiddels verwijderd.

In Nederland is het verboden om reclame te maken voor tabaksproducten. Dat is vastgelegd in de Tabaks- en rookwarenwet. Maar nicotinezakjes vallen daar gek genoeg niet onder. Dat komt doordat er geen tabak in zit. Nicotinezakjes vallen onder de Warenwet.

De verkoop van nicotinezakjes met meer dan 0,035 milligram nicotine is sinds november 2021 verboden. De meeste nicotinezakjes bevatten honderd tot veertienhonderd keer zoveel nicotine en zijn daarom verboden. Er wordt actief opgetreden tegen verkopers van snus door de Voedsel- en Warenautoriteit. Toch kan snus makkelijk besteld worden.

Snel verslaafd aan snus

Dat reclame voor het middel opduikt op YouTube is kwalijk, vindt Esther Croes van het Trimbos-instituut. “Met de nicotinezakjes heeft de tabaksindustrie een nieuwe manier gevonden om jongeren verslaafd te laten raken aan nicotine. De stap naar de sigaret wordt daardoor kleiner”, zegt Croes.

Volgens haar hebben de blikjes waarin de nicotinezakjes worden verpakt een grote aantrekkingskracht op jongeren. “De vormgeving van de blikjes doet denken aan blikjes pepermunt of snoepjes. Het wekt daarmee de illusie dat het om een onschuldig product gaat.”

Lees het hele artikel van Tim Wijkman op Nu.nl.

Lees meer over snus.

Scroll naar boven