Home Nieuws Vijf vragen en antwoorden over foute drugs met Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut

Vijf vragen en antwoorden over foute drugs met Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut

Hoe komen foute drugs op de markt?

Foute drugs kunnen als bekende ‘goede’ drugs op de markt komen. Ze lijken aan de buitenkant in elk opzicht op de goede variant, maar hebben een andere samenstelling. Dit is ook het geval bij de Tesla-pil, die zich voordoet als de bekende 2C-B-pil.

Waarschijnlijk gaat het om productiefouten die over het hoofd worden gezien,” vertelt Daan van der Gouwe. “Er is geen controle op de drugs, omdat het illegale middelen zijn. Er is geen sprake van een keurmerk of iets dergelijks. Ook worden ze waarschijnlijk niet met opzet geproduceerd; hier hebben producenten zelf uiteindelijk ook niks aan.

Wat wordt er gedaan om de gevaren te voorkomen?

Om ervoor te zorgen dat foute drugs uit de handen van gebruikers blijven, heeft het Trimbos-instituut verschillende testlocaties verspreid door het hele land. Hier kun je anoniem drugs laten testen op foute stoffen, zodat je zeker weet dat het risico minimaal is.

“We proberen mensen ook zo goed mogelijk voor te lichten,” vertelt van der Gouwe. “Zo hebben we de Red Alert-app, waar je op de hoogte kunt blijven van het laatste nieuws over extra riskante drugs. Hier kun je ook onze zwarte lijst vinden.”

Lees het hele artikel op RN7.nl.

Scroll naar boven