Home Nieuws Voor studenten komt de druk van alle kanten – en drank en drugs ook

Voor studenten komt de druk van alle kanten – en drank en drugs ook

Studenten spreken zich uit over prestatiedruk en genormaliseerd drugsgebruik. ‘Een pilletje is gewoon goedkoper dan drank.’

Studenten Charlotte Stikkelbroeck (vierdejaars) en Valerie Lhoëst (vijfdejaars) – die dit studiejaar in het bestuur zitten van de Utrechtse studentenvereniging U.V.S.V. – organiseerden mede het symposium over drank- en drugsgebruik in de Domkerk. Ze erkennen dat elke student ook zelf verantwoordelijk is voor de druk die hij of zij zichzelf oplegt. Maar, zegt Lhoëst, „het ís moeilijk om je als eerstejaars te verweren tegen de verwachting van anderen dat je meedoet met drugs. En drugs zijn overal aanwezig, betaalbaar én genormaliseerd. Alle raps in de top 20 gaan over drugs!” Stikkelbroeck: „Natuurlijk is het leuk om te experimenteren. Maar sommige studenten gebruiken drugs om zich prettiger te voelen. Of als toevlucht, om stress te vergeten.” Zij zien een direct verband tussen sociale druk en het gestegen drugsgebruik.

Jolien Dopmeijer van het Trimbos-instituut onderzoekt sinds twaalf jaar het welzijn van studenten. Vorig jaar vroegen Dopmeijer en collega’s studenten voor het eerst ook naar hun drugs- en drankgebruik. Uit de antwoorden van 28.000 studenten blijkt dat ze vaker dan andere jongeren drugs gebruiken en drinken. Een kwart van de studenten blowt regelmatig, 23 procent heeft wel eens xtc gebruikt.

Lees het hele artikel van Frederiek Weeda Op NRC.nl.

Meer lezen?

Scroll naar boven