Home Nieuws Waarom sommige mensen moeten overgeven als ze mdma hebben genomen

Waarom sommige mensen moeten overgeven als ze mdma hebben genomen

Waarom zorgt mdma (XTC) ervoor dat sommige mensen op de after naar een bloempot moeten grijpen omdat ze hun braakneiging niet kunnen onderdrukken? Het heeft te maken met serotonine. Dit is een stofje in de hersenen dat in een grote hoeveelheid vrijkomt als je XTC neemt. Dit kan misselijkheid veroorzaken. Je kunt een gevoeligheid hebben hiervoor en dus altijd misselijk worden als je XTC neemt. Maar het kan ook zijn dat je pil verkeerd is gevallen.

Een andere verklaring komt van professor David Nutt, een neuropsychofarmacoloog en voorzitter van Drug Science. “Er zit veel serotonine in je darmcellen en mdma zorgt ervoor dat er serotonine vrijkomt. Serotonine werkt beschermend en zorgt er dus voor dat je moet overgeven. Dat zie je terug bij SSRI’s (antidepressiva) en elk ander serotonerg middel.”

“Mijn oude begeleider zei altijd dat serotonine net zo werkt als de olie in een auto,” vervolgt hij. “Het zorgt ervoor dat alles soepel werkt. Serotonine laat de darmen soepel werken, de hersenen – het houdt alles op de rails. Maar het heeft ook een specifieke rol, namelijk dat het je laat overgeven als je vergiftigd wordt.

Lees het hele artikel op VICE.com of lees het antwoord op de vraag Hoe is het mogelijk dat als je drugs op hebt je kotsmisselijk, of niet, wordt van sigarettenrook?

Scroll naar boven