Home Nieuws Waarom worden XTC-pillen eigenlijk steeds sterker?

Waarom worden XTC-pillen eigenlijk steeds sterker?

De laatste twee jaar is het MDMAgehalte in XTC-pillen enorm gestegen. De zogenaamde ‘skull-pil’ zou maar liefst 300mg MDMA bevatten. Ze kosten ongeveer acht euro per stuk en passen volledig in de trend dat de xtc pillen de laatste tijd zó zwaar zijn, dat je ze niet meer in één keer kunt nemen, zonder zwetend en klapperkakend in een hoekje te eindigen, zo is te lezen op vice.com.

De gemiddelde dosering MDMA is sinds 2006 gestegen van 80mg naar 140mg in 2014. De optimale dosis om het leuk te hebben op één pil is ongeveer 80 tot 90mg. Bij het Trimbos-instituut staat het record op 366mg (ook dat was een skull-pil). Daar kan je dus in principe vijf mensen een prima avond mee bezorgen. Met één pil!

“We zien de laatste tijd steeds vaker mensen teleurgesteld reageren op een pil van bijvoorbeeld 140mg,” vertelt Daan van der Gouwe van het Trimbos-instituut in Utrecht. Hij test pillen en houdt bij wat de trends zijn. “Mensen zeggen dat ze zo’n pil weggooien omdat ze hem te slap vinden.” Voorheen stuurde het Trimbos nog wel eens een alarm uit als er pillen werden aangetroffen van boven de 150mg. “Als we dat nu zouden doen zouden we worden uitgelachen,” aldus Van der Gouwe.

Van 300mg MDMA in een pil ga je niet per definitie meteen dood, maar er is wel een veel hoger risico op allerlei complicaties zoals oververhitting. Een daadwerkelijke overdosis mdma is moeilijk vast te stellen, maar in het trieste geval van het 15-jarige Britse meisje Martha ging het om een hoeveelheid van 500mg. Vice gaat op onderzoek uit en vraagt een aantal producenten en verkopers van XTC waarom ze iedere keer maar weer sterkere pillen blijven produceren.

Lees verder op Vice.com.

Meer info over de risico’s van het slikken van hooggedoseerde XTC-pillen?

Weten hoeveel MDMA jouw pil bevat? Laat hem testen via een testservice bij jou in de buurt.

 

 

 

 

Scroll naar boven