Home Nieuws Waarom zijn dromen opeens zo intens als je stopt met blowen?
Slecht in wiskunde? Dan moet je minder blowen

Waarom zijn dromen opeens zo intens als je stopt met blowen?

Volgens Hans Hamburger1 komt die opleving van dromen doordat hasj of wiet de REM-slaap onderdrukt. Door je tipjes, vloei en zakken skunk aan de wilgen te hangen krijgt die REM-slaap opeens weer alle vrijheid die het voor je blowende leven had.

Maar hoe kan het dat je dromen in de periode nadat je gestopt bent zo felrealistisch en koortsachtig zijn? Hamburger spreekt van iets dat het ‘rebound-effect’ heet: “Als je geruime tijd een middel neemt waarmee je een bepaald fenomeen onderdrukt, dan treedt dat fenomeen sterker op als je opeens stopt met dat middel te gebruiken. Dat noemen we het rebound-effect en is bijvoorbeeld ook merkbaar bij mensen die slaappillen slikken. Als ze daar plotseling mee stoppen krijgen ze hele rare, heftige dromen.

Lees verder op VICE.com.

Bekijk ook onze FAQ: Hoe komt het dat als je lange tijd dagelijks wiet rookt en daarmee stopt, dat het dan ineens zo moeilijk is om te slapen?

1 Dr. Hans Hamburger, neuroloog, somnoloog (slaapdeskundige) en hoofd van het Amsterdam Slaap Centrum in het Slotervaartziekenhuis en Boerhaave Medisch Centrum

Scroll naar boven