Home Nieuws Waarom zijn e-sigaretten eigenlijk slecht voor je? En andere vragen over vapen beantwoord

Waarom zijn e-sigaretten eigenlijk slecht voor je? En andere vragen over vapen beantwoord

Een op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar weleens een e-sigaret gebruikt. Artsen vinden dat zorgwekkend: jongeren zouden daardoor sneller overstappen naar een ‘echte’ sigaret. EenVandaag vroeg wat jullie hierover willen weten.

Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos-instituut beantwoordt de vragen.

Waarom zijn e-sigaretten (vapes) slecht voor je?

De gevaren van vapen voor jongeren en volwassenen verschillen, zegt Croes. “De groep waar wij ons de meeste zorgen over maken zijn de jongeren. Als die beginnen met vapen stappen ze makkelijker over op tabakssigaretten. Terwijl we juist op weg zijn naar een rookvrije generatie. Daar streven we naar, omdat er in Nederland per jaar 20.000 mensen doodgaan door roken. Niet beginnen is makkelijker dan stoppen.”

“Daarnaast zitten in de vapes die jongeren gebruiken vaak forse concentraties nicotine en dat is hartstikke schadelijk, juist voor jonge mensen. Tot je 25ste ontwikkelen de hersenen zich. Dat houdt in dat er allerlei verbindingen worden gelegd tussen de verschillende hersendelen. Nicotine verstoort dat. Als die verbindingen niet worden gelegd, heb je daar de rest van je leven last van. Denk aan concentratieproblemen, impulscontroleproblemen, en een hogere kans op depressieve klachten, angstklachten en andere mentale problemen.”

“Veel jongeren kopen kun vapes op internet en we zien dat juist daarin vaak gigantische grote hoeveelheden nicotine bevatten. En dan ook nog in een nieuwe vorm, namelijk als nicotinezout. Dat is een vorm waarvan je eigenlijk niet zo merkt dat je het binnenkrijgt. Het is heel zacht in je keel, in tegenstelling tot de nicotine die in tabakssigaretten zit, die is veel scherper. Vandaar dat je als kind in eerste instantie een natuurlijke afweerreactie hebt tegen tabakssigaretten, maar niet tegen e-sigaretten.”

Lees het hele artikel van Sharon van Oost op Eenvandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven