Home Nieuws Welk effect hebben psychedelische paddenstoelen op het brein?
hersenen

Welk effect hebben psychedelische paddenstoelen op het brein?

Wat gebeurt er in de hersenen tijdens een psychedelische beleving? Maastrichtse en Luikse wetenschappers onderzochten het. Eos Wetenschap sprak met professor Jan Ramaekers van de Universiteit Maastricht over dit onderzoek.

Professor Ramaekers legt uit dat er hernieuwde interesse is in de medische toepassingen van psychedelica. Psilocybine, de actieve stof in psychedelische paddenstoelen, krijgt veel aandacht omdat het veelbelovende resultaten laat zien, vooral bij de behandeling van depressie.

In Maastricht werd onderzocht wat er gebeurt in het brein tijdens een psychedelische ervaring met psilocybine. Ze gebruikten MRI-scans om hersenactiviteit te meten bij mensen die wel en niet onder invloed waren van psilocybine. De scans toonden aan dat de verbindingen tussen zenuwcellen sterker waren na het nemen van psilocybine, wat betekent dat delen van het brein beter met elkaar communiceren. Daarnaast vulden de proefpersonen vragenlijsten in over hun ervaring. Ze voelden vooral een gevoel van eenheid met de wereld, alsof de grens tussen zichzelf en de wereld vervaagde, en hadden ook visuele effecten, maar minder sterk.

Lees het hele artikel op Eoswetenschap.eu.

Meer lezen:

Scroll naar boven