Home Nieuws Worden je katers erger als je ouder wordt?

Worden je katers erger als je ouder wordt?

Je hebt het vast vaker gehoord.‘’Wacht maar tot je ouder bent, dan worden je katers echt veel erger.’’ Maar is dat ook echt zo? Spuiten en Slikken vroeg het Tom Bart van Jellinek.

Wat gebeurt er met je lijf als je een kater hebt?

‘’Dat verschilt per persoon. Een kater bestaat uit verschillende onderdelen. Doordat je alcohol gebruikt, verlies je veel vocht. Daardoor ben je eigenlijk uitgedroogd. Daar kan je je sowieso niet lekker door gaan voelen. Je komt gewoon vocht tekort. Daarnaast wordt de alcohol tijdens het uitwerken afgebroken tot een andere stof. Dat is een giftige stof. Daardoor ga je je ziek voelen. En dan kan de ene alcoholsoort zorgen voor ergere katers dan de ander. Je kan dan bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of spierpijn krijgen. Of je natuurlijk misselijk gaan voelen. Hoe je je daardoor voelt, verschilt echt per persoon. De ene kan een stuk beter tegen alcohol dan de ander. En reageert er dus ook op een andere manier op.’’

Worden je katers echt erger als je ouder wordt?

‘’Ja. Voor de meeste mensen is dit wel de ervaring. En dat klopt eigenlijk ook wel. Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Alcohol wordt afgebroken door de lever. Dat weten we ondertussen wel. Die afbraak verandert als je ouder wordt, doordat de metabolismen in je lever veranderen. Je wordt overigens ook minder efficiënt in het afbreken van gifstoffen.

Lees het hele artikel op Spuitenenslikken.nl.

Meer info

Scroll naar boven