Home Nieuws Zorgen rond drugsgebruik studenten

Zorgen rond drugsgebruik studenten

Het drugsgebruik onder studenten trok de aandacht van landelijke media toen Utrechtse studentenverenigingen een symposium organiseerden over de gevolgen van excessief gebruik. Is er reden tot zorg?

Waar trek jij de lijn?

De campagne Waar trek jij de lijn? van de studentenvereniging UVSV wil graag Utrechtse studenten bewust maken van de negatieve gevolgen van excessief gebruik van drugs. De landelijke media besteedden er veel aandacht aan, zo ook het verhaal in de NRC Voor studenten komt de druk van alle kanten – en drank en drugs ook. Maar is er echt reden tot zorg? Is het drugsgebruik sinds corona echt zo toegenomen onder studenten?

Normalisering

Preventiedeskundige Eva Kalis van Jellinek denkt dat er normalisering plaatsvindt, doordat de media schrijven dat het drugsgebruik onder studenten is toegenomen. “Oh iedereen doet het blijkbaar, dus is het normaal. Zo leg je dus de nadruk op normalisering, en daardoor draag je bij aan het normaliseren van het gebruik. Overigens gebruikt nog steeds het overgrote deel  van de studenten helemaal niet.”

Meer zorgen om overmatig alcoholgebruik

Uit de studentenmonitor van het Trimbos-instituut blijkt dat in het voorjaar van 2021 onder Nederlandse studenten heeft gehouden. Over staat hierin dat 12,5 procent ‘ooit cocaïne gebruikt’ heeft; 7,5 procent van de studenten heeft het afgelopen jaar een keer gebruikt en 2,5 procent heeft in de maand waarin de enquête werd gehouden gebruikt. Het overgrote deel gebruikt dus helemaal niet. Vergelijk je dit met het drinken van alcohol, dan drinkt maar 6 procent niet. Wij maken ons dus het meeste zorgen over overmatig alcoholgebruik en de acceptatie daarvan en minder over het cocaïnegebruik”,  zegt Kalis hierover.

Lees het hele artikel van Nouryt Prinsze op dub.uu.nl

Scroll naar boven