Corona

 

Drugsgebruik in tijden van het Coronavirus.

Update 7 april 2020
Let op: Wegens het coronavirus zijn in ieder geval tot 28 april alle testservices gesloten. Tot dan kunnen er geen nieuwe samples worden aangeleverd. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen (als er sprake is geweest van een ernstig incident of bij het vermoeden van een levensgevaarlijke stof in een gekocht sample) kan contact worden opgenomen met DIMS via dims@trimbos.nl om te kijken hoe het sample kan worden geanalyseerd.

24 maart 2020
Festivals afgelast, kroegen dicht, alleen afhalen in coffeeshops is nog mogelijk. Het zijn verwarrende tijden. Het RIVM heeft alle belangrijke vragen & antwoorden op een rij gezet. Naast de maatregelen van de overheid is het verstandig om ook maatregelen te nemen bij het gebruik van drugs. Drugsgebruik is namelijk nooit zonder risico, maar momenteel zijn de risico’s groter. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

De risico’s van drugsgebruik tijdens het Coronavirus:

  • Een nacht doorhalen en het gebruik van alcohol, tabak of drugs verlagen je weerstand. Je wordt sneller ziek en je lichaam kan je slechter beter maken.
  • De ziekenhuizen hebben het heel erg druk. Als jij nu hulp nodig hebt nadat je drugs hebt gebruikt kan dit ten koste gaan van iemand anders. Of je moet heel lang wachten of je wordt zelfs helemaal niet geholpen.
  • Ook kun je besmet raken door contact met zakjes, je dealer, of de mensen met wie je gebruikt.
  • Rokers en blowers (met tabak) zijn vatbaarder voor heftigere symptomen van het virus. Dit geldt mogelijk ook voor e-sigaret gebruik. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken. Bovendien hebben zij een hogere kans op heftige symptomen en overlijden. Rokers hebben een slechtere longfunctie waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers.

Dit kun je doen om de  risico’s te beperken:

  • Stel je (drugs)gebruik (voorlopig zoveel mogelijk) uit.
  • Probeer druk op de gezondheidszorg zo veel mogelijk te beperken. Dit kun je doen door niet te gebruiken of in ieder geval laag te doseren.
  • Gebruik ook geen middelen waar je niet bekend mee bent.
  • Deel geen joint of zakjes en houd minimaal 1.5m afstand van anderen.
  • Ga niet naar (huis)feestjes en blijf zoveel mogelijk thuis

 Wil je toch drugs gebruiken? Bekijk dan alle tips van Unity.

Lees hier meer over hoe je kunt stoppen met roken tijdens de coronapandemie.

Andere vragen over drugs? Bel, mail of chat met de Drugs Infolijn (€ 0,10  p/m).

 

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut