Home Veilig uit & thuis Corona

Drugsgebruik in tijden van de coronapademie

Naast de maatregelen van de overheid is het verstandig om ook maatregelen te nemen bij het gebruik van drugs. Drugsgebruik is namelijk nooit zonder risico, maar momenteel zijn de risico’s groter. Wil je geen risico lopen? Gebruik dan niet.

De risico’s van drugsgebruik tijdens de coronapandemie:

 • Een nachtje doorhalen en het gebruik van alcohol, tabak of drugs heeft invloed op je eet- en slaappatroon. Stimulerende drugs kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je (te weinig of niet eet/slaapt. Dit heeft weer invloed op je weerstand. Je kunt sneller ziek worden en je lichaam kan je slechter beter maken.
 • Ook kun je besmet raken door contact met je dealer, of de mensen met wie je gebruikt doordat je bijvoorbeeld een joint deelt.
 • Rokers en blowers (met tabak) zijn vatbaarder voor heftigere symptomen van het virus. Dit geldt mogelijk ook bij e-sigaretten/smokers. Je hebt een grotere kans op een ernstiger ziekteverloop van Covid of overlijden. Rokers hebben een slechtere longfunctie waardoor ze vatbaarder zijn voor longontsteking. Bovendien kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers.
 • Realiseer je dat je op (huis)feestjes lastig kunt voldoen aan afstand houden. Zeker als je onder invloed bent kun je lastiger jouw grenzen, maar ook die van anderen bewaken.
 • Uitgaan post corona? Wees goed voorbereid op feesten na corona en doe de quiz uitgaanpostcorona.nl.

Dit kun je doen om de  risico’s te beperken:

 • Stel je (drugs)gebruik (voorlopig zoveel mogelijk) uit.
 • Als je toch wilt gebruiken, realiseer je dan dat je extra risico’s loopt. Probeer dan in ieder geval laag te doseren.
 • Gebruik ook geen middelen waar je niet bekend mee bent.
 • Als je met anderen gebruikt, deel dan niks. Probeer je eigen sigaret, glas, ballon, flesje of joint te gebruiken.
 • Ga niet naar (en organiseer geen) huisfeestjes. Zoek geen grote groepen op. De kans om besmet te raken is op dit soort plekken groot. Ook is er geen ehbo aanwezig. Mocht er iets gebeuren aarzel dan niet om 112 te bellen.
 • Laat je drugs testen, de testservices is weer (op afspraak en sommige inloopspreekuur) open. Bekijk het kaartje onder “waar kan ik testen” voor de actuele info per testlocatie.
 • Slaap goed, eet gezond (noten, zaden, vitamines), blijf in beweging (sporten) en behoud je normale ritme voor een optimale weerstand.

Bekijk ook alle tips van Unity.

Andere vragen over drugs? Bel, mail of chat met de Drugs Infolijn (€ 0,10  p/m).

Drug gebruiken en vaccinaties

8 juli 2021

Bekijk de antwoorden op veel gestelde vragen:

Nieuwe cijfers over drugs en uitgaan in coronatijd

9 maart 2021
Tijdens de eerste lockdown en de versoepelingen daarna gebruikten minder uitgaanders drugs als xtc en speed, dan in dezelfde periode in 2019. Drugs die voor de coronapandemie ook al vaker in thuis gebruikt werden, zoals hasj, wiet, cocaïne, ketamine en tripmiddelen werden tijdens de coronapandemie door ongeveer evenveel uitgaanders gebruikt als in 2019. Negen van de tien uitgaanders gaven aan zich geïsoleerd te voelen en ruim 70% had behoefte aan ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van sociale contacten en inrichten van een goede dagstructuur. Dit en meer blijkt uit een onderzoek onder 3765 uitgaanders van 16 tot en met 35 jaar dat terugkeek op de periode van de eerste lockdown (voorjaar 2020) én de periode van de versoepelingen tot aan de zomer 2020.

Veel gestelde vragen over cannabis en Coronahttps://www.drugsenuitgaan.nl/vraag/is-het-gevaarlijk-om-drugs-te-gebruiken-voor-of-na-de-coronaprik

15 mei 2020
Wat is het effect van blowen op je weerstand? Wat kan ik doen om de risico’s op COVID-19 te verkleinen als ik blijf blowen? Wanneer mogen we weer blowen in de coffeeshops? Op trimbos.nl in het dossier Cannabis en Corona worden veel vragen beantwoord over blowen en corona.

Steeds meer testservices zijn (beperkt) open

7 mei 2020
Op een aantal locaties in Nederland weer mogelijk om op afspraak langs te komen om je drugs te laten analyseren.

Dit kan bij de volgende instellingen op een speciaal ingericht inleverspreekuur:

– Jellinek Amsterdam/Hilversum
– Vincent van Gogh Roermond
– Iriszorg Arnhem/Nijmegen
– Novadic Kentron Den Bosch
– VNN Leeuwarden/ Groningen (Assen via Groningen)
– Youz Rotterdam
– Mondriaan Heerlen vanaf 28 mei

Op drugs-test.nl kun je een formulier downloaden om mee te nemen. Je kunt niet zonder afspraak op een van de locaties binnenlopen om je drugs af te geven.

Onderzoek cannabisgebruik

25 april 2020
Tussentijdse resultaten: ruim twee van de vijf cannabisgebruikers zijn meer gaan blowen in Coronatijd, een klein deel is minder gaan gebruiken, vooral uit verveling. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Trimbos-instituut op basis van een online enquête onder 588 respondenten met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De cannabisgebruikers zijn niet alleen meer dagen per week gaan blowen, maar ook meer joints per dag. Lees verder op trimbos.nl.

Aangepaste openstelling van enkele testservices

17 april 2020
Vanaf donderdag 23 april is het op een aantal locaties in Nederland weer mogelijk om op afspraak langs te komen om je drugs te laten analyseren.

Dit kan bij de volgende instellingen op een speciaal ingericht inleverspreekuur:

 • Jellinek Amsterdam/Hilversum: 06 46 07 67 06 (maandag t/m vrijdag, 13.00-18.00)
 • Utrecht/Amersfoort: 06 27 26 72 59 (maandag t/m vrijdag, 13.00-18.00).
 • De uitslagenlijn is ongewijzigd 088 161 7550 en blijft elke donderdag van 17.00-20.30 uur geopend.

LET OP: In principe adviseren wij om je drugsgebruik zoveel mogelijk uit te stellen, zolang de Coronarichtlijnen van het RIVM van kracht zijn. Heb je recentelijk toch drugs gekocht die je niet vertrouwt of waar je al nare ervaringen mee hebt gehad, dan kan je bellen en een afspraak maken om je drugs te laten testen (mits je geen verkoudheidsklachten vertoont).

Je kunt dus niet zonder afspraak op een van de locaties binnenlopen om je drugs af te geven. Ook vragen we je om vooraf een formulier in te vullen en deze mee te nemen. Het formulier is te vinden op drugs-test.nl.

CBD, adem inhouden en cocaïne: veel fake-berichten over Corona

16 april 2020
“Houd je adem langer dan 10 seconden in om te testen of je ziek bent.”
“CBD heeft mogelijk een antiviraal en antibacterieel effect”
“Cocaïne doodt het virus”
De uitbraak van het Coronavirus zorgt wereldwijd voor complottheorieën en fake nieuws, die zich via sociale media verspreiden. Mensen delen vaak met de beste bedoelingen dit soort adviezen. Je krijgt het van vrienden toegestuurd en het lijkt vaak alsof een expert of universiteit dit advies geeft. Meestal worden zulke berichten klakkeloos doorgestuurd. Microsoft, Google, Twitter en Facebook hebben allemaal de EU Code of Practice on Disinformation ondertekend en nemen samen met vertegenwoordigers van de EU de verantwoordelijkheid op zich om misleidende informatie online te bestrijden. Niet alleen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontkracht allerlei geruchten en broodje aap verhalen, maar ook wij vinden het belangrijk om dit te doen. Daarom hebben we op het gebied van drugs een aantal fake news berichten op een rijtje gezet zodat je weet wat klopt en wat klinkklare nonsens is.

 • Fabel 1: Cocaïne beschermt of geneest Corona
  “Nee, cocaïne beschermt niet tegen Covid-19.” Zo luidt een officieel advies van het Franse ministerie van Volksgezondheid. En ook de Wereld gezondheidsorganisatie (WHO) maakt op haar website duidelijk dat cocaïne schade aan de gezondheid toebrengt en niet beschermt tegen Corona of andere ziektes. Bron: HLN.be.
 • Fabel 2: Rokers worden minder ziek van Corona dan niet-rokers.
  Dit is niet waar. Rokers lopen juist meer risico op een zwaar verloop van de ziekte of om er zelfs aan te overlijden. Er zijn onderzoeken, die erop duiden dat het merendeel van de besmette mensen in de ziekenhuizen de zogeheten never-smokers zijn, dus de mensen die nog nooit hebben gerookt. Maar aan deze onderzoeken zitten veel haken en ogen. Een daarvan is dat stevige rokers (mensen die sinds hun tienertijd meer dan 20 sigaretten per dag roken) zelden oud worden en daardoor niet onder de oudere Coronapatiënten te vinden zijn, die in het ziekenhuis belanden. Waar de sterfte voor de 80-jarige never-smokers op 28,2 procent ligt, ligt die voor de 80-jarige stevige rokers op maar liefst 62,7 procent. Bron: nejm.org.
 • Fabel 3: Alcoholspray zorgt voor immuniteit.
  Ja en nee. Verschillende dingen kunnen helpen om de verspreiding te voorkomen: Je handen wassen met water en zeep, gebruik van een desinfecterende handgel met een alcoholpercentage van tussen de 60 en 80 procent en het reinigen van oppervlaktes met alcohol. Het Coronavirus kan gedood worden doordat de alcohol het beschermende vetmembraan van het virus oplost. Maar gewone alcohol, die vaak rond de 40 procent ligt, of de zelfgemaakte moonshine-alcohol die in Iran op de zwarte markt wordt verkocht, kan het virus niet doden of besmetting voorkomen. Het kan zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Bovendien doodt het geen virussen die al in je lichaam zitten. Bron: who.int.
 • Fabel 4: Door alcohol te drinken dood je het virus.
  Nee, alcohol drinken helpt niet tegen het Coronavirus. Hoeveel je ook drinkt en hoe sterk de drank ook is, je kan het virus in je lichaam er niet mee doden. Dit fabeltje deed in Iran de ronde en kostte tot nu toe het leven van 44 mensen. Bron: Wibnet.nl
 • Fabel 5: Het drinken van methanol voorkomt besmetting met Corona.
  Dit klopt niet! Methanol is een zeer giftige stof die blindheid kan veroorzaken en bij toediening van meer dan 25 gram dodelijk is. In Iran zijn dan ook bijna driehonderd mensen overleden en meer dan duizend mensen ziek geworden omdat ze de chemische grondstof methanol hadden gedronken, in de veronderstelling dat dit hen zou beschermen tegen besmetting met het Coronavirus. Bron: NRC.nl. Meer info over alcohol en Corona is te vinden bij het Expertisecentrum Alcohol.
 • Fabel 6: CBD beschermt tegen Corona.
  Dit is niet waar, het heeft weinig toegevoegde waarde om in deze periode CBD te gebruiken. De afgelopen weken werd wel eens gezegd dat CBD een medicijn zou kunnen zijn voor Corona of in ieder geval het immuunsysteem zou kunnen verbeteren, waardoor het verloop van de ziekte minder erg zou zijn. Deze websites claimen vaak allerlei gezondheidseffecten van CBD als zou het een wondermiddel zijn, maar in 2018 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie) besloten dat er géén bewijs is dat CBD helpt een beter immuunsysteem te krijgen, laat staan dat het helpt tegen virussen, zoals het Coronavirus (Bron: WHO).

Tips voor coffeeshopbezoekers

14 april 2020
Er is op dit moment nog niet heel veel specifieke informatie over cannabis en corona.

 • Waarschijnlijk vormt cannabisgebruik een extra risico bij corona, maar in ieder geval is roken dat. Als je dus wilt blowen is het op dit moment extra verstandig niet te roken (in combinatie met tabak) maar te verdampen (vapen), of liever nog eten in bijvoorbeeld spacecake. Hierbij zijn er wel weer andere risico’s, laat je goed informeren bij de coffeeshop.
 • Het is beleid van de overheid dat mensen zo min mogelijk naar buiten gaan. Als het kan koop dan grotere hoeveelheden cannabis in één keer, zodat je zo min mogelijk naar de coffeeshop hoeft te gaan. Ga alleen naar de coffeeshop als je niet hoest of koorts hebt! Blijf na aankoop niet hangen voor de coffeeshop voor een gesprek!
 • Corona kan mogelijk ook via voorwerpen worden overgedragen, dus ook wietzakjes of geld. Betaal daarom (liefst) met pin én was je handen volgens voorschrift iedere keer voor én na gebruik van de cannabis.
 • Het is nu onverstandig joints of andere rookbenodigdheden te delen.
 • Op internet doen verhalen de rondte over CBD en corona. CBD kan in ieder geval niet beschermen tegen corona of je er van genezen.

Dossier op trimbos.nl

14 april 2020
Op trimbos.nl is een dossier aangemaakt over Drugs en Corona. Hier vind je o.a. meer informatie over de drugsmarkten en drugsgebruik en gezondheidsgevolgen van COVID-19.

Testservices gesloten

7 april 2020
Let op: Wegens het coronavirus zijn in ieder geval tot 28 april alle testservices gesloten. Tot dan kunnen er geen nieuwe samples worden aangeleverd. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen (als er sprake is geweest van een ernstig incident of bij het vermoeden van een levensgevaarlijke stof in een gekocht sample) kan contact worden opgenomen met DIMS via [email protected] om te kijken hoe het sample kan worden geanalyseerd.

Stoppen met roken

25 maart 2020
Roken maakt de kans op virusinfecties groter. Mensen die roken krijgen vaak last van ergere klachten als ze ziek worden van een virus. Of dat ook geldt voor corona is nog niet goed onderzocht. Maar het is alsnog verstandig om te stoppen met roken. Lees hier meer over hoe je kunt stoppen met roken tijdens de coronapandemie.

Coffeeshops worden afhaalloket

16 maart 2020
Per 16 maart mogen coffeeshops uitsluitend nog geopend zijn als afhaalloket. Deze maatregelen gelden voorlopig tot 28 mei. Coffeeshops die open zijn dienen zich te houden aan alle regels die gelden voor winkels die open mogen zijn. Naast anderhalve meter afstand houden is het zo dat het niet uitgesloten is dat COVID-19 ook overgedragen kan worden door de wietzakjes of door geld. Daarom heeft coffeeshoppersoneel handschoenen aan ter bescherming en moet er (zoveel mogelijk) worden gepind.

Vergroot lettertype
Scroll naar top