Home Vraag Als ik uitga drink ik 8 tot 15 glazen alcohol op een avond. Ik ga twee tot drie keer per week uit. Ben ik verslaafd?

Als ik uitga drink ik 8 tot 15 glazen alcohol op een avond. Ik ga twee tot drie keer per week uit. Ben ik verslaafd?

Alcohol tijdens uitgaan is gezellig, maar bij het geregeld drinken van 8 tot 15 glazen op een avond loop je risico’s. Niet alleen vergroot je de kans op verslaving, maar ook loop je kans op lichamelijke schade en op problemen in je sociale leven.

Het drinkadvies

Het drinken van 8 tot 15 glazen alcohol op één avond komt niet overeend met het algemene drinkadvies: Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Voor jongeren onder de 18 jaar is dat zelfs beter helemaal geen alcohol drinken. Alcoholgebruik brengt namelijk te veel acute gezondheidsrisico’s met zich mee en er is geen veilige grens aan te geven.

Black out

Daar komt nog bij dat een keer veel drinken slechter is dan elke dag een beetje. Een keer veel drinken kan schadelijk zijn voor organen als slokdarm en maag. Ook kan een black-out optreden. Bij een black-out weet je de volgende dag niet meer precies wat er tijdens de roes gebeurd is. Ook vergroot je, vooral als je ouder bent, de kans op een hartinfarct.

Bij het beoordelen van de risico’s gaat het niet alleen om verslaving. Je moet ook kijken naar de kans op lichamelijke schade en naar de kans op sociale of maatschappelijke problemen.

Wanneer raak je verslaafd?

Wat betreft verslaving loop je, als je zo door gaat, een grote kans echt verslaafd te worden. Iemand die een half jaar elke dag 8 glazen drinkt, krijgt bij stoppen al last van ontwenningsverschijnselen zoals slecht slapen, transpireren en onrustig worden. Ontwenningsverschijnselen zijn vaak een reden om weer te gaan drinken.

Lichamelijk gezien loop je ook grote risico’s. Steeds duidelijker wordt dat alcohol je hersenen kan beschadigen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij mannen die een tijdlang 25 glazen per week drinken, op den duur hersenbeschadiging kan optreden. Dit betekent dat geheugen, concentratie en het vermogen om informatie goed te kunnen verwerken achteruitgaan. Ook loopt je lever schade op. Die moet alle alcohol afbreken. De lever doet over één glas ongeveer anderhalf uur. Bij 15 glazen is de lever zowat 24 uur bezig om alle alcohol in jouw lichaam af te breken. Je lever komt daardoor niet meer toe aan haar andere taken: het afbreken van allerlei afvalstoffen. Je moe voelen kan daarvan het gevolg zijn.

Alcohol ontremd

Een beetje alcohol kan een positieve invloed op je sociale leven hebben. Je wordt alerter, gezelliger en je praat makkelijker. Maar vraag je ook eens af of je omgeving het nog zo leuk vindt als je aangeschoten of dronken bent. Bij grote hoeveelheden drank kan een gezellig avondje al snel uit de hand lopen. Je houdt je wat minder makkelijk in en zit het even tegen, dan wil je wel eens agressiever reageren dan je zou willen. Alcohol heeft ook invloed op je seksuele leven. Alcohol verlaagt bij de man de testosteronspiegel in het bloed. Dit kan er toe leiden dat je geen erectie of zaadlozing krijgt.

Je zult dus tijdens een avondje uit moeten minderen. Probeer bij het uitgaan of bij speciale gelegenheden niet meer dan 3 glazen te drinken en wissel het af met frisdrank/water. Drink de twee dagen erna helemaal geen alcohol om je lichaam te laten herstellen.


Scroll naar boven