Home Vraag Heeft alcohol invloed op je sportprestaties?

Heeft alcohol invloed op je sportprestaties?

Alcohol heeft zeker nadelige effecten op je sportprestaties als je meer glazen drinkt. Het drinken van 1 à 2 standaardglazen wordt al afgeraden als je nog gaat sporten daarna. Ook na het sporten drinken is geen goed idee.

Bekijk het lange antwoord voor meer uitleg.

Meer details

Sport en alcohol gaan niet goed samen:

  • Het versnelt je polsslag en ademhaling en onttrekt vocht aan je lichaam waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor neemt je conditie af.
  • Bovendien krijg je sneller spierpijn omdat het door beweging gevormde melkzuur wat minder snel wordt afgebroken doordat je minder vocht in je lichaam hebt.
  • Je pijngevoel vermindert door alcohol, waardoor je sneller over je grenzen heen zal gaan. Je hebt een grotere kans op blessures.
  • Door alcohol gaat je gezichtsvermogen achteruit, je concentratievermogen vermindert, je reageert wat trager en je neemt wat meer risico’s. Hierdoor verhoogt je eigen kans op ongelukken. Bovendien kan je anderen in gevaar brengen.

Bij lichamelijke inspanning zoals bij sporten is het dus niet verstandig om alcohol te drinken.

Ook na het sporten zijn er een aantal redenen te noemen om het gebruik van alcohol tijdens of vlak na het sporten af te raden:

  • Na een grote fysieke inspanning moet je lichaam hiervan herstellen. Alcohol verhindert dit herstelproces.
  • Bij een fysieke inspanning wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Melkzuur kan op den duur spierpijn veroorzaken. De afbraak van melkzuur wordt gehinderd op het moment dat er alcohol gedronken wordt. De lever geeft voorrang aan de afbraak van alcohol. Dit veroorzaakt een afname van conditie en (extra) spierpijn.
  • Bij het gebruik van alcohol in combinatie met het intensief beoefenen van sport is er spraken van extra vochtverlies. Te veel vochtverlies levert een tekort op van allerlei belangrijke mineralen.
  • Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort opleveren.
  • Na het sporten is de maag leeg. Als je dan alcohol drinkt wordt dit extra snel in je bloed opgenomen en zijn de merkbare effecten van alcohol extra hevig.

Scroll naar boven