Home Vraag Het kopen van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) online. Goed idee?

Het kopen van nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) online. Goed idee?

Nee het is geen goed idee om NPS te kopen via het internet.

Wat zijn designer drugs, research chemicals of NPS? 

Nieuwe Psychoactieve stoffen (NPS) worden ook wel research chemicals, designer drugs, RC’s of legal highs genoemd. Een heldere definitie van NPS is moeilijk te geven. Er is veel discussie over. NPS is een verzamelnaam voor stoffen die lijken op ‘traditionele’ illegale drugs (XTC bijvoorbeeld), maar (nog) niet onder drugswetgeving vallen. Ze worden vaak gemaakt om de wetgeving te omzeilen. Het kunnen stoffen zijn die pas sinds kort ontwikkeld zijn en nu op de drugsmarkt worden aangeboden en/of gebruikt. Maar het kan ook gaan om stoffen die al lang geleden voor het eerst gemaakt zijn en nu (voor het eerst) op de markt verschijnen. De meeste designer drugs verdwijnen weer snel van de markt, maar sommigen zijn ‘blijvertjes’, zoals 4-FA2C-B en 3-MMC en 4-MMC.  Ook synthetische cannabinoïden vallen hier onder. Andere (iets) minder bekende voorbeelden zijn: 4-FMA6-APB (Benzo Fury), 2-MMC3-CMC4-CMCDOC en O-DSMT.

Wat zijn de risico’s van NPS?

De risico’s van designerdrugs zijn vaak niet bekend. Dit maakt het gebruik extra gevaarlijk. Er is heel weinig onderzoek met designer drugs gedaan op mensen en maar soms op dieren. Soms worden ze maar door een hele kleine groep gebruikt. Hierdoor zijn de effecten niet altijd duidelijk. Een designer drug waarbij de risico’s pas achteraf duidelijk werden is 4-FA. Deze drug lijkt qua werking heel erg op de klassieke drug speed (amfetamine). Nadat 4-FA populair werd en meer mensen het gingen gebruiken werden de bijwerkingen ook duidelijker. Sommigen mensen kregen last van extreme hoofdpijn en in sommige gevallen hersenbloedingen.  

Verkoop via internet

NPS worden voornamelijk verkocht via het internet. Wees hier altijd extra voorzichtig mee, want betrouwbare informatie over deze stoffen ontbreekt. Er is vaak weinig of geen betrouwbare informatie beschikbaar over gezondheidsrisico’s op korte of langere termijn, verslavingskans, welke dosis voor het optimale effect zorgt etc. Bij het gebruiken van designer drugs ben je dus je eigen proefkonijn.  Ook bestaat het gevaar dat de door jou bestelde stof andere, soms nog sterkere stoffen bevatten dan wat je besteld hebt. Je kunt zo voor onaangename verrassingen komen te staan.

Laat je drugs testen

Aan het kopen en gebruiken van drugs zitten altijd risico’s. Maar bij het kopen van NPS via internet geldt dat nog meer! Als je al van plan bent drugs te gaan gebruiken, laat deze altijd vooraf testen. Door te laten testen beperk je de risico’s, je weet dan in ieder geval wat je gebruikt.


Scroll naar boven