Home Vraag Hoe vaak kun je speed gebruiken zonder dat het slecht is?

Hoe vaak kun je speed gebruiken zonder dat het slecht is?

Het gebruik van speed betekent dat je altijd risico loopt. Je kunt de risico’s wel beperken.

Meer details

De risico’s van drugsgebruik liggen op drie vlakken: kans op verslaving, kans op lichamelijke schade en kans dat je maatschappelijk in de problemen komt.

Verslaving: bij gebruik van speed ontwikkel je tolerantie. Dat wil zeggen dat je steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te voelen. Die tolerantieontwikkeling brengt met zich mee dat je op een gegeven moment op een gevaarlijk hoog niveau van gebruik uitkomt. Ook kun je van speed geestelijk afhankelijk raken. Zeker als je als gevolg van gebruik uitgeput raakt en down bent, kun je erg naar het middel gaan verlangen.

Lichamelijke schade: speed verhoogt de bloeddruk. Het vreemde is dat je hiervoor geen tolerantie ontwikkelt. Dat betekent dat de bloeddruk maar omhoog kan blijven gaan. Speed vormt een belasting voor je hart en bloedvaten. Ook put speed uit en is slecht voor je weerstand: je eet en slaapt slecht met alle risico’s van dien. Gebruik ook geen speed om af te vallen. Je hebt al snel meer nodig waardoor je een hoge bloeddruk kunt krijgen. Als je stopt krijg je honger en kom je net zo snel weer aan.

Maatschappelijke gevolgen: gebruik van speed maakt je overmoedig. Daardoor kun je wel eens in de problemen komen. Je kunt verzeild raken in vechtpartijen en kunt ook sneller ongevallen krijgen (bijvoorbeeld in het verkeer). Door langdurig gebruik of door gebruik in grote hoeveelheden kun je in een psychose geraken.

Als je de keus voor gebruik maakt, kun je proberen deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Belangrijke regels daarvoor zijn: alleen gebruiken als je je goed voelt, nooit gebruiken om problemen op te lossen, nooit gebruiken om de negatieve gevolgen van eerder gebruik op te vangen en natuurlijk matig gebruiken. Zie verder de info over speed op deze site.

Het verslavingsrisico en het risico van maatschappelijke ontsporing kun je zo geheel uitsluiten. Maar het lichamelijke risico zal altijd blijven bestaan. Gebruik blijft dus altijd risico lopen, ook al gebruik je het maar zelden.

 


Scroll naar boven