Als je alcohol drinkt heb je soms ook meer zin in een sigaret. Daardoor ga je ook meer roken. Hoe komt dat eigenlijk? Als je vaak rookt en drinkt tegelijk, worden deze middelen in je hersenen aan elkaar gekoppeld (net als bijvoorbeeld alcohol en uitgaan). Als je dan gaat drinken, roept dit sneller een herinnering aan roken op. Hierdoor wil je sneller een sigaret opsteken.
Hoe werkt dit?
Er zijn verschillende mogelijke verklaringen:
- Cross-sensitization: dit houdt in dat er een ‘gekruisde’ gevoeligheid optreedt. In de hersenen wordt het gebruik van het ene middel in verband gebracht met het gebruik van het andere middel. Op het moment dat je drinkt wordt de behoefte om te roken getriggerd. Of andersom.
- Priming: je reageert sneller op een prikkel omdat je deze al eerder hebt meegemaakt. Als je vaak rookt wanneer je drinkt, of drinkt wanneer je rookt, worden deze middelen in je geheugen aan elkaar gekoppeld. Wanneer je vervolgens gaat drinken, roept dit sneller een herinnering aan roken op. Het gevolg is dat je sneller een sigaret opsteekt.
- Meer dopamine-afgifte: Zowel het gebruik van alcohol als sigaretten (nicotine) zorgt tot dopamine-afgifte in je hersenen. Hoe dit in de hersenen werkt kun je hier vinden, maar in het kort: Dopamine zorgt voor een prettig gevoel. Het gebruik van alcohol of nicotine kan dus zorgen voor dit prettige gevoel. Als alcohol en nicotine samen worden gebruikt, wordt er meer dopamine afgegeven en wordt het prettige gevoel groter. Maar, dit is alleen zo in kleine hoeveelheden. Als je veel alcohol en nicotine gebruikt bestaat de kans dat je dopamine-afgifte uitgeput raakt. Er zijn ook andere manieren om deze dopamine afgifte te bereiken, bijvoorbeeld sporten.
Waarom sommige mensen toch veel drinken en tegelijkertijd veel roken, kan mogelijk verklaard worden doordat de dempende werking van alcohol wat wordt tegengewerkt door de stimulerende werking van nicotine.
Het meeste onderzoek naar alcohol en roken is uitgevoerd op ratten. We weten niet of het voor mensen precies hetzelfde werkt.