Home Vraag Wat is alcoholvergiftiging?

Wat is alcoholvergiftiging?

Alcoholvergiftiging is zóveel drinken dat je als gevolg daarvan in coma raakt. Gebruikers noemen dit ook wel out gaan. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.

Meer details

In de media lees je regelmatig verhalen over comazuipen. Jongeren drinken dan zo veel, dat ze out gaan van de alcohol. Dit wordt een alcoholvergiftiging genoemd. De concentratie alcohol in het bloed (en daarmee ook in de hersenen) is dan zo hoog dat je als gevolg daarvan, bewusteloos of in coma kan raken. De persoon is dan volledig bewusteloos en reageert niet meer op krachtige prikkels.

De concentratie alcohol in het bloed heet ook wel bloedalcoholgehalte (BAG) of alcoholpromillage. Iemand kan een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Er is dan sprake van levensgevaar. Bij 5 promille kun je in coma raken. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.

Het risico op een alcoholvergiftiging is afhankelijk van:

  • Geslacht, lengte en lichaamsgewicht;
  • Snelheid van het drinken;
  • Ervaring in het drinken;
  • Stemming, verwachting en omgeving;
  • Aanwezigheid van voedsel in de maag.

Jongeren zijn kwetsbaarder dan ouderen. Met name lengte, lichaamsgewicht en geslacht spelen daarbij een rol. Er is sprake van minder lichaamsvocht, waardoor de concentratie alcohol in het bloed al snel te hoog kan zijn. Meisjes zijn extra kwetsbaar. Zij hebben minder lichaamsvocht, waardoor zij een grotere kans hebben op een alcoholvergiftiging.

Het volume van de hersenen kan ook een rol spelen. Bij kinderen van 3 jaar nemen de hersenen een kwart deel van het lichaam in beslag, bij 12-jarigen een zesde deel en bij volgroeide mensen een achtste deel. Als je 15 á 16 jaar bent zal het hersenvolume een zesde tot een achtste deel van het lichaam uitmaken. Hierdoor komt relatief een groot deel van de alcohol in de hersenen terecht.

 


Scroll naar top