Home Vraag Wat is alcoholvergiftiging?

Wat is alcoholvergiftiging?

Alcoholvergiftiging is zóveel drinken dat je als gevolg daarvan in coma raakt. Mensen noemen dit ook wel out gaan. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk.

Comazuipen

In de media lees je regelmatig verhalen over comazuipen. Jongeren drinken dan zo veel, dat ze out gaan van de alcohol. Dit wordt een alcoholvergiftiging genoemd. De concentratie alcohol in het bloed (en daarmee ook in de hersenen) is dan zo hoog dat je bewusteloos raakt. Je kunt zelfs in coma raken. Je bent dan volledig bewusteloos en reageert niet meer op krachtige prikkels.

Alcoholpromillage

De concentratie alcohol in het bloed heet ook wel bloedalcoholgehalte (BAG) of alcoholpromillage. Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen vanaf 4 promille. De kans dat je bewusteloos raakt is dan groot. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Bij 5 promille kun je in coma raken. Alcohol is een verdovend middel en uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd zijn dat je stopt met ademen. Dat is dodelijk. Je kunt hier uitrekenen wat je alcoholpromillage is met de promillagecalculator.

De kans dat je een alcoholvergiftiging krijgt is afhankelijk van:

  • Geslacht, lengte en lichaamsgewicht;
  • Snelheid van het drinken;
  • Ervaring in het drinken;
  • Stemming, verwachting en omgeving;
  • Aanwezigheid van voedsel in de maag.

Jongeren zijn kwetsbaarder dan ouderen. Met name lengte, lichaamsgewicht en geslacht spelen daarbij een rol. Zij hebbenE minder lichaamsvocht, waardoor de concentratie alcohol in het bloed al snel te hoog kan zijn. Meisjes zijn extra kwetsbaar. Zij hebben minder lichaamsvocht, waardoor zij een grotere kans hebben op een alcoholvergiftiging.

Het volume van de hersenen kan ook een rol spelen. Bij kinderen van 3 jaar nemen de hersenen een kwart deel van het lichaam in beslag, bij 12-jarigen een zesde deel en bij volgroeide mensen een achtste deel. Als je 15 á 16 jaar bent zal het hersenvolume een zesde tot een achtste deel van het lichaam uitmaken. Hierdoor komt relatief een groot deel van de alcohol in de hersenen terecht.


Scroll naar boven