Meiden raken van een zelfde hoeveelheid alcohol 20 tot 30 % sterker onder invloed dan jongens. Dat komt omdat meiden minder lichaamsvocht hebben en er in de maag minder alcohol wordt afgebroken dan bij jongens.
Meer details
Ja, meiden zijn sneller dronken dan jongens. Dit heeft twee oorzaken:
Vrouwen wegen minder en hebben minder lichaamsvocht dan mannen. Een man is gemiddeld zwaarder dan een vrouw. Bij de man bestaat ongeveer 60% van het lichaamsgewicht uit lichaamsvocht. Bij een vrouw is dat 50%. Als je alcohol drinkt wordt de alcohol verdeeld over het lichaamsvocht. Een man weegt gemiddeld 80 kilo, een vrouw 68. Bij een man verdeelt een zelfde glas alcohol zich dus over 42 liter bij een vrouw over 34. Een fors verschil.
Vrouwen breken iets minder alcohol af in de maag. Alcohol wordt voordat het in het bloed wordt opgenomen, voor een klein deel in de maag afgebroken. De maag van een vrouw bevat in vergelijking tot de man minder van een bepaald soort enzym (alcoholdehydrogenase). Dit enzym breekt de alcohol voor een deel af. Hierdoor komt bij de vrouw meer alcohol vanuit de maag in het bloed terecht. Ook bij medicijnen en andere drugs is er een verschil tussen mannen en vrouwen; vrouwen verdragen meestal een lagere dosering.