Uitgebreid

 

Wat is Mephedrone en wat zijn de risicos?

Mephedrone (4-methylmethcathinone) heeft net als XTC een oppeppende en bewustzijnsveranderende werking. Mephedrone wordt in Nederland niet zo veel gebruikt.  Er is momenteel nog weinig bekend over de risico's voor de gezondheid. Gebruikers noemen positieve effecten als een geluksgevoel, wakkerheid en openheid. Als negatieve effecten noemen ze misselijkheid, duizeligheid, extreem zweten, bloedneuzen en angstgevoelens. Mephedrone zorgt ervoor dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Bovendien kan vooral bij snuiven het verlangen naar het middel snel groeien.

 

Meer details

Mephedrone (4-methylmethcathinone) heeft net als XTC een oppeppende en bewustzijnsveranderende werking. Mephedrone is verkrijgbaar in de vorm van kristallen, poeder of capsules, maar  wordt soms in pilvorm als XTC verkocht. In mei 2012 is mephedrone opgenomen in de Opiumwet en op lijst 1 geplaatst. Mephedrone valt dus onder harddrugs. Bezit, productie en verkoop zijn strafbaar. 

Wat zijn de risico's?
Mephedrone wordt in Nederland niet zo veel gebruikt.  Er is momenteel nog weinig bekend over de risico's voor de gezondheid. Gebruikers noemen positieve effecten als een geluksgevoel, wakkerheid en openheid.

Als negatieve effecten noemen ze misselijkheid, duizeligheid, extreem zweten, bloedneuzen en angstgevoelens. Mephedrone zorgt ervoor dat je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Bovendien kan vooral bij snuiven het verlangen naar het middel snel groeien.

Een aantal gebruikers kreeg bij hoge doseringen last van paarse knieën en ellebogen, wat mogelijk duidt op vaatvernauwing of een auto-immuunziekte. Zolang hier nog geen duidelijkheid over is, wordt gebruikers met deze klachten aangeraden direct te stoppen met het gebruik en naar een arts te gaan.

 

 


Terug naar overzicht

Copyright © 2019 Trimbos-Instituut