Risico's

 • Het combineren van lachgas met (grotere hoeveelheden) alcohol is gevaarlijk. Je ademhaling wordt gedempt waardoor er kans is op zuurstoftekort.
 • Als je veel blijft in- en uitademen in de ballon, als je twee patronen in 1 ballon doet, of als je snel meerdere ballonen achter elkaar neemt in een sessie, vergroot je de kans op zuurstoftekort. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.
 • De invloed van lachgas op het puberbrein is nog onbekend. Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen in het algemeen, is voorzichtigheid geboden.
 • Als lachgas direct uit de slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen je longen, mond of lippen bevriezen. Dit komt gelukkig zelden voor doordat een ballon gebruikt wordt.
 • Vul je ballonnen met een grote lachgastank, klem die dan niet tussen je benen. De tank kan aan je benen vriezen en dit kan zorgen voor levenslange littekens door bevriezingsletsel. 
 • Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Hoe vaker je gebruikt hoe meer kans op craving en gewenning.
 • Bij stevig van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden; dit kan tot bloedarmoede, neurologische uitvalverschijnselen of verlammings-verschijnselen leiden. Klachten zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten).      
 • Uit case studies bleek dat de mensen die deze klachten kregen de volgende gebruikerspatronen hadden: of veelvuldig gebruik in korte tijd (50-100 ballonnen in één sessie van 3 uur) of langduriger stevig gebruik (dagelijks 10-20 ballonnen gedurende tien dagen).
 • Bij vroege opsporing is de schade meestal behandelbaar met vitamine en fysiotherapie. Soms is er ook blijvende schade. Deze patienten blijven last houden van spierzwakte, verminderde balans, verminderde conditie en sensibiliteitsstoornissen (bijvoorbeeld tintelingen, een dof gevoel of koud gevoel in handen en/of voeten).
 • Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden. Ook vrouwen lopen meer risico op een tekort. 
 • Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is nog onduidelijk of dit eventueel extra risico's met zich meebrengt t.o.v. het veel beter onderzochte medisch lachgas. Vooralsnog zijn daar trouwens geen concrete aanwijzingen voor.
 • Sinds 2000 bestaat het vermoeden dat er kleine hoeveelheden van andere stoffen in lachgaspatronen kunnen zitten. Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van de patroon zelf meekomen in een ballon. Bij consumptie van 1 ballon krijg je niet zoveel van die metalen deeltjes binnen. Maar bij consumptie van meerdere ballonnen kun je een grotere hoeveelheid metalen deeltjes binnen krijgen. Het is onbekend wat dit betekent voor de gezondheid.

Lees ook: Hoe schadelijk is lachgas nu echt?

Copyright © 2020 Trimbos-Instituut