Home Nieuws Bewust minder drinken wordt het helemaal deze zomer

Bewust minder drinken wordt het helemaal deze zomer

Vice.com sprak op zondagochtend drie bewuste drinkers, en vroegen een expert om advies.

Iedereen weet dat veel drinken niet goed voor je is, maar het idee dat bij een gezellige avond (veel) drank hoort, is nog wijdverspreid. Een stuk minder mensen weten hoeveel drank té veel is: de gezondheidsraad adviseert maximaal één glas per dag. Alles daarboven is niet goed voor je gezondheid. Bij meer dan 14 glazen per week bij vrouwen, of 21 glazen bij mannen, is er sprake van overmatig alcoholgebruik.

Gelukkig zijn er veel jonge mensen die bewust met hun drankgebruik bezig zijn. Want natuurlijk kun je ook een leuke tijd hebben zonder. Vice.com belde op zondagochtend met drie jonge mensen die bewust nadenken over wanneer ze drinken, en hoeveel. Ze vroegen hen naar hun weekend, hun kater, en hun kijk op alcohol. Ook vroegen ze een expert van het Trimbos-instituut om tips voor als je bewuster met alcohol wil omgaan.

Ninette van Hasselt is expert op het gebied van alcohol bij het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar onder meer alcohol- en drugs. Ze vertelt dat het goed is om te beseffen dat het drinkgedrag van mensen om je heen van invloed kan zijn op jou: “De snelste drinker bepaalt vaak het tempo. Als je je daarvan bewust bent kun je erop letten, en niet automatisch mee drinken.” Het kan bovendien helpen om van te voren te bedenken hoe je omgaat met situaties waarin je verleid wordt om alcohol te drinken, zodat je niet door zo’n situatie wordt overvallen op het moment zelf. Als je eens een avond niet wil drinken is het bovendien makkelijker om een avond helemaal niet te drinken, dan om één of twee drankjes te nemen: omdat alcohol je remmingen vermindert is het na twee drankjes moeilijker om te stoppen met drinken.

Lees het hele artikel op Vice.com.

Meer lezen?

Scroll naar boven