Home Nieuws Coke, ketamine en speed: zo zien je er ogen eruit na verschillende drugs

Coke, ketamine en speed: zo zien je er ogen eruit na verschillende drugs

Ogen zijn de spiegel van de ziel, zeggen de mensen. Dat zal allemaal wel, maar kun je ook aan iemands ogen zien of hij of zij iets genomen heeft? Je ziet soms pupillen ter grootte van een speldenpunt, maar ook gigantische zwarte gaten waar de iris nauwelijks nog zichtbaar is. Wat zegt de grootte van je pupillen over de drugs die je hebt genomen?

Grote of kleine pupillen na drugs

Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter. Dit wordt Mydriase genoemd. Bij het gebruik van opiaten (downers) als heroïne juist kleiner worden: Miose. Dit veroorzaakt tijdelijk nachtblindheid: slecht zien in het donker.

Waarom worden pupillen groot van drugs?

Drugs manipuleert niet alleen de neurotransmitters in je brein, maar beïnvloedt ook de fysiologische processen in je lichaam. Dat geldt dus ook voor de spieren in je ogen die verantwoordelijk zijn voor het vergroten en verkleinen van je pupillen Tijdens een vlucht-of-vechtreactie komt het lichaam in een staat van paraatheid. Het hormoon noradrenaline is hier verantwoordelijk voor. Noradrenaline is niet het enige hormoon dat de irisspieren aanstuurt. Ook adrenaline, serotonine, dopamine en oxytocine kunnen dat. Deze hormonen komen eveneens vrij bij de meeste drugs. Geen wonder dat pupillen van mensen die drugs gebruiken in zwarte gaten veranderen.

Kun je aan de pupillen zien of iemand drugs gebruikt?

Over het algemeen kun je niet alleen op basis van iemand ogen bepalen of iemand onder invloed van drugs is. Het kan ook komen door medicatie of als iemand bijvoorbeeld epilepsie heeft. Andere tekenen zijn: vaak naar het toilet gaan (om te snuiven), opgewekt, energiek, praterig (vooral over zichzelf), overmoedig, rusteloos, geïrriteerd, opvliegend. De dagen erna: down, leeg, oververmoeid. Wijde pupillen, chaotisch gedrag, onlogisch gedrag, niet goed uit zijn/haar woorden komen.

En die rode ogen dan?

Door blowen of alcohol kun je rode ogen krijgen. Dit komt omdat het de bloedvaten verwijdt. De bloedvaten in je oogwit worden hierdoor meer zichtbaar en dus zien je ogen er soms bloeddoorlopen uit.

Hoe lang blijven pupillen groot na drugs?

Meestal worden de pupillen na ongeveer 8 uur weer normaal. Maar soms kan het tot wel twee dagen duren. Maar er zijn mensen die ‘vreemde klachten‘ ervaren nadat ze XTC hebben gebruik. Sommige mensen zien figuurtjes, kleuren, bewegende deeltjes of ruis als de XTC is uitgewerkt. Verder is het bekend dat het gebruik van poppers oogproblemen kan geven zoals het zien van vlekken en netvliesafwijkingen (maculopathie). In sommige gevallen is dit onomkeerbaar. Dat wil zeggen dat het blijvend is.

Lees ook onze vraag op Partyflock: Zijn drugs slecht voor je ogen?

Scroll naar boven