Home Nieuws Dit is waarom je naar het toilet moet na het drinken van bier

Dit is waarom je naar het toilet moet na het drinken van bier

Wie regelmatig bier drinkt, herkent het wel: na een aantal glazen moet je de hele tijd naar het toilet. NU.nl vroeg experts naar het verband tussen bier en toiletbezoeken.

Dat we zo vaak naar het toilet moeten als we bier drinken, heeft te maken met de combinatie van twee dingen. Zo bevat bier meer water dan andere alcoholische dranken. Ook remt alcohol de aanmaak van het antidiuretisch hormoon (ADH), in de volksmond ook wel het antiplashormoon genoemd.

Uroloog Jorg Oddens van het Amsterdam UMC legt uit hoe het antiplashormoon in je lichaam werkt. “Nieren filteren afvalstoffen en water uit je bloed en maken zo urine. Het hormoon laat je nieren weten hoeveel water ze mogen doorlaten. Als je alcohol drinkt, is het hormoon minder productief en laten de nieren makkelijker water door naar de blaas. Omdat je door bier ook behoorlijk wat extra vocht binnenkrijgt, heb je dan al gauw een volle blaas.”

Hoe snel je moet plassen na het drinken van bier, hangt volgens Oddens af van de grootte van je blaas en van wat je blaas gewend is. “Ben je het gewend om je plas op te houden, dan zal je minder snel naar de wc moeten dan iemand die dat niet gewend is.”

Lees het hele artikel van Amy van de Wiel op Nu.nl.

Meer lezen?

Scroll naar boven