Home Nieuws Drugsgebruik in Amsterdam terug op niveau van voor corona

Drugsgebruik in Amsterdam terug op niveau van voor corona

Lachgas verdwijnt uit het straatbeeld. Gebruikte vijf jaar geleden nog meer dan de helft van het Amsterdamse uitgaanspubliek lachgas, vorig jaar was dat gedaald naar 16 procent.

Signalen dat lachgas aan populariteit heeft ingeboet, waren er al een tijdje, maar nu blijkt ook uit de jaarlijkse drugsmonitor Antenne dat het Amsterdamse uitgaanspubliek het middel links laat liggen. Dat lachgas zo’n duikvlucht in populariteit heeft gemaakt, heeft niet één oorzaak. Het is een opeenstapeling, zegt Ton Nabben, drugsonderzoeker van de Hogeschool van Amsterdam. Het imago liep bijvoorbeeld steeds meer deuken op. “Jongeren zien ook om zich heen dat vrienden die flink aan die ballon hebben gezeten allerlei klachten ontwikkelen. Dus dat schrikt af.”

Bewust feesten

Bijna de helft van de clubbers en festivalgangers gebruikte tijdens het feesten géén drugs. Daarvan dronk 38 procent wel alcohol en 7 procent bleef volledig nuchter. En, volgens de preventiedeskundige goed nieuws: een groeiende groep drinkers, namelijk 52 procent, neemt alleen in het weekend alcohol.

Lees het hele artikel van Malika Sevil op Parool.nl.

Meer info:

Scroll naar boven