Home Nieuws ‘Er wordt nogal wat beweerd over hoe nuttig cannabis is’

‘Er wordt nogal wat beweerd over hoe nuttig cannabis is’

Cannabis zou nuttig zijn voor allerlei gezondheidskwalen, maar in de meeste gevallen is dat niet aangetoond, vertelt columnist Ronald Veldhuizen.

Om iedereen even wakker te schudden uit de roes: er wordt nogal wat beweerd over hoe medisch nuttig cannabis is, maar het meeste klopt niet. De beweringen hebben een vlucht genomen de laatste jaren sinds de softdrug in Canada en enkele Amerikaanse staten is gelegaliseerd en als gevolg daarvan veel meer wetenschappelijk onderzoek naar het spul verschijnt. Webshops, ook in Nederland, pronken ermee: kijk eens waar cannabis allemaal goed voor is!

Verboden vrucht

Maar voor alle andere beweringen is het bewijs voor de werkzaamheid veel minder overtuigend. De meeste kankerpatiënten zullen hun tumor niet zien verdwijnen dankzij cannabis, schreven nonprofit HealthPartners-onderzoekers in Minnesota. Al valt niet uit te sluiten dat zeldzame, onbehandelbare kankers er misschien ooit mee te bestrijden zijn. Voor mentale problemen, zoals slaap, angst en psychologische trauma’s, zijn er bar weinig aanwijzingen dat cannabis helpt, aldus een grote studie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet uit 2019.

Lees het hele artikel op Kijkmagazine.nl.

Meer lezen:

Scroll naar boven