Home Nieuws Geen ADHD? Dan zorgen ‘slimme’ pillen niet voor betere examenresultaten

Geen ADHD? Dan zorgen ‘slimme’ pillen niet voor betere examenresultaten

Beter studeren dankzij een pilletje? Sommige studenten proberen hun prestaties op te krikken met ADHD-medicatie zoals methylfenidaat, beter bekend onder de merknaam Ritalin. Maar het is twijfelachtig of dat werkt. Australisch onderzoek toont aan dat het gebruik van deze ‘slimme’ pillen je resultaten niet verbetert.

Een Australisch onderzoek laat zien dat het gebruik van deze ‘slimme’ pillen zonder recept niet zo’n slim idee is. De medicatie lijkt niet voor betere prestaties te zorgen. In sommige gevallen presteren mensen zonder ADHD-diagnose zelfs slechter met een pil op.

‘Slimme’ pillen

Bij mensen met ADHD kunnen deze pillen ervoor zorgen dat ze rustiger worden en zich beter kunnen concentreren. Dat doen ze door de hoeveelheid dopamine te verhogen, wat zou helpen omdat het dopaminesysteem van mensen met ADHD minder goed lijkt te werken.

Studenten zonder die diagnose gebruiken de medicijnen als smart drugs. Ze zouden ervoor zorgen dat je je beter kunt concentreren, en langer door kunt gaan. Maar er is geen bewijs dat de medicijnen bij alledaagse taken zoals studeren, dit effect hebben voor mensen zonder ADHD.

Lees het hele artikel van Dorine Schenk op NewScientist.nl.

Lees meer:

Scroll naar boven