In de rubriek ‘Jongerenonderzoek onder de loep’ licht Youngworks regelmatig een actueel onderzoek over jongeren uit. Voortdurend verschijnen er namelijk interessante rapporten. Ze vatten de belangrijkste uitkomsten en inzichten voor je samen.
Het Grote Uitgaansonderzoek (HGU) 2023 (Trimbos-instituut), biedt inzicht in het uitgaansgedrag en middelengebruik van jongeren tussen 16 en 35 jaar. Het onderzoek richt zich op alcohol- en drugsgewoonten, gezondheidsimpact, normen rond middelengebruik en veiligheid in uitgaansgelegenheden. Hier zijn enkele belangrijke bevindingen:
- Alcohol en tabak domineren: Bijna alle jongeren drinken alcohol (98,2%), en een aanzienlijk deel rookt (22%). Alcohol is wijdverspreid en wordt wekelijks door drie kwart van de jongeren gebruikt, vooral door theoretisch opgeleiden. Mannen drinken over het algemeen meer dan vrouwen.
- Populaire drugs: XTC wordt het meest gebruikt (53,8%), gevolgd door cannabis (46,9%), 3-MMC (33,7%), en cocaïne (33,5%). Andere veelvoorkomende drugs zijn ketamine, speed, en lachgas.
- Opkomst van 3-MMC: Ondanks het verbod wordt 3-MMC populairder vanwege het energieke effect. Veel jongeren zijn niet op de hoogte van het verbod. Redenen voor gebruik zijn nieuwsgierigheid, energieboost, en vermindering van remmingen.
- Positieve effecten: Drugs worden niet alleen recreatief gebruikt; sommige jongeren zien ze als hulpmiddel bij psychische aandoeningen, voor het verbeteren van sociale interacties en om te ontspannen. Zelf-therapeutisch gebruik wordt ook gemeld.
- Bewustzijn van risico’s: Jongeren zijn zich over het algemeen bewust van de gezondheidsrisico’s van drugs, maar dit varieert per drug. Bijvoorbeeld, cocaïnegebruikers zijn zich het meest bewust van de risico’s. Veel jongeren willen zelfs minderen of stoppen met drugsgebruik.
- Verband tussen uitgaan en drugsgebruik: Vaker uitgaan, vooral naar festivals, gaat samen met hoger alcohol- en drugsgebruik. Het gebruik van drugs is prominenter op festivals dan in clubs.
Het onderzoek toont ook aan dat veel jongeren hun drugsgebruik verborgen houden voor ouders en leidinggevenden, en dat er behoefte is aan meer voorlichting over de risico’s van middelengebruik.
Lees het hele artikel van Ruby de Nijs en Yvonne van Sark op Youngworks.nl.