Home Nieuws Het is slecht, maar tóch doen we het: de tol van het (niet) meedoen aan de alcoholcultuur

Het is slecht, maar tóch doen we het: de tol van het (niet) meedoen aan de alcoholcultuur

Het stond overal op de For You page van Annemijn op TikTok: Spiderman-ster Tom Holland bekent openlijk dat hij een alcoholprobleem had toen hij meedeed aan Dry January: “I felt like I couldn’t go to the pub and have a lime soda. I couldn’t go out for dinner. I was really really struggling”. Zijn oplossing? Hij stopte met alcohol drinken. Volgens hemzelf is dat het beste ding dat hij volgens hem ooit heeft gedaan. 

Niet alleen sterren als Tom Holland, Demi Lovato en Nicki Minaj laten de laatste jaren alcohol staan. Ook meer mensen in Nederland stoppen met alcohol drinken. Het totaal aantal drinkers boven de achttien jaar is sinds 2014 met enkele procenten afgenomen, terwijl het aantal mensen dat zich aan de richtlijn voor alcohol houdt met 6 procent is gestegen. Deze richtlijn van de Gezondheidsraad adviseert om geen alcohol te drinken of maximaal één glas alcohol per dag. Om me heen zie ik dat mijn medestudenten of verenigingsgenoten steeds vaker een biertje verruilen voor een colaatje. Soms uit vrije wil, soms omdat ze vanwege gezondheidsredenen geen keus hebben.

Ook Michelle van der Horst, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut en projectleider Studenten en Middelengebruik ziet dit terug: “Het lijkt erop dat mensen meer bezig zijn met gezondheid, dus meer met bewegen en meer aandacht hebben voor slapen, ook in relatie tot stress of andere mentale klachten. Het zijn die mensen die hun vraagtekens zetten bij hun alcoholgebruik.”

Lees het hele artikel van Annemijn op Studenten.com.

Meer info

Scroll naar boven