Home Nieuws Hoe ongezond zijn tabakssmaken in de e-sigaret?

Hoe ongezond zijn tabakssmaken in de e-sigaret?

In Spreekuur van de Telegraaf beantwoorden specialisten elke week een medische vraag van een lezer. Vandaag: Mogelijk worden veel smaken in de elektronische sigaret verboden. Hoe zit dat precies?

Hans in ’t Veen, longarts Franciscus Gasthuis & Vlietland: Allereerst is de overheid van plan om binnenkort alle smaakstoffen die niet naar tabak smaken, in de e-sigaret te verbieden. Daarmee worden vele zoete (bubblegum, pina colada, suikerspin) en mentholsmaken verboden. Verbieden is een goed idee omdat deze smaakstoffen de irriterende smaak van tabak en nicotine verhullen. Hierdoor wordt e-sigaretten roken (ook wel dampen of vapen genoemd) minder aantrekkelijk, juist voor jongeren.

Dat is van groot belang omdat dampen zelf schadelijk is door inademing van giftige stoffen, nog los van de smaakstoffen. Anderzijds omdat de e-sigaret een opstap is naar het nog schadelijker ’gewone’ roken. Met zo’n verbod blijven 23 tabakssmaken voor de e-sigaret over.

Kankerverwekkend

Inmiddels heeft het RIVM ontdekt dat zeven van deze 23 tabakssmaken kankerverwekkend zijn. Over de overige 16 smaken is publieke discussie omdat de gezondheidsrisico’s onbekend zijn.

Lees het hele artikel van Hand in ‘t Veen op Telegraaf.nl.

Meer info:

Scroll naar boven