Home Nieuws Kinderartsen slaan alarm over vapes: ‘Tabaksindustrie maakt op sluwe wijze jongeren verslaafd’

Kinderartsen slaan alarm over vapes: ‘Tabaksindustrie maakt op sluwe wijze jongeren verslaafd’

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en vele kinderlongartsen maken zich grote zorgen over het toenemende gebruik van vapes door jongeren. Ze hebben een meldpunt opgezet om jongeren te registreren die ernstige longproblemen hebben door het vapen. Er zijn al enkele ernstige gevallen geweest waarbij jongeren op de intensive care belandden vanwege ademhalingsproblemen.

Jongeren die poliklinisch behandeld worden, hebben last van verschillende klachten zoals hoofdpijn, concentratieverlies, hoesten, misselijkheid en benauwdheid. Deze klachten leiden tot schoolverzuim en beperkingen in het doen van sport en hobby’s.

Artsen van verschillende ziekenhuizen, zoals het Amalia kinderziekenhuis Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, maken zich ook grote zorgen over de elektronische sigaret. Ze benadrukken dat vapes vaak meer giftige en verslavende nicotine bevatten dan gewone sigaretten, wat de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren kan verstoren en de kans op psychische problemen vergroot.

Lees het hele artikel van Henk van Gelder op Parool.nl.

Meer info:

Scroll naar boven