Home Nieuws Lachgas is nu echt verboden, maar wat doet dat spul met je?

Lachgas is nu echt verboden, maar wat doet dat spul met je?

Lachgas, het mag niet meer. Sinds 1 januari staat het op de lijst van verboden middelen. De handel, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik, is nu verboden. Dat houdt niet iedereen tegen. 

Hoewel het verbod al een week geldt, handhaaft de politie het nog niet. Om alles goed in te richten voor inbeslagname, vervoer en opslag van lachgas, heeft de politie met het Openbaar Ministerie afgesproken dat dat pas gaat gebeuren vanaf 1 juli 2023. Tot die tijd handhaaft de politie zoals ze dat altijd al deden.

Wat doet lachgas met je gezondheid?

Martha de Jonge van het Trimbos-instituut is specialist drugspreventie. Zij legt uit dat zelfs bij weinig gebruik, zeg één of twee ballonnetjes, al effect te merken is: “Je krijgt dan een korte roes, die te vergelijken is met dronken zijn. Dan verandert hoe je geluid en licht ervaart. Dat duurt ongeveer anderhalve minuut. Het kan dan zijn dat je omvalt of je hoofd stoot.”

Volgens De Jonge is het probleem groter geworden doordat een verschuiving plaatsvond van één of twee ballonnetjes naar vijftig tot honderd ballonnen. Of naar tanks in plaats van ballonnen: “Bij die grote hoeveelheden doet vitamine B12 niet meer wat het moet doen. Daardoor ontstaat neurologische schade. Dat begint met tintelingen in de handen. Uiteindelijk kan door zenuwschade zelfs een dwarslaesie ontstaan. Ook hebben we gezien dat je trombose kunt krijgen. En afhankelijk van waar een prop ontstaat, kun je een herseninfarct krijgen.”

Lees het hele artikel van Pieter van Eekelen op GLD.nl.

Meer info:

Scroll naar boven