Home Nieuws Nederland loopt voorop in het ontmoedigen van roken

Nederland loopt voorop in het ontmoedigen van roken

Nederland geldt wereldwijd als een van de strengste landen voor rokers. Dat concludeert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in een nieuw rapport.

Nederland blijkt een van de weinige landen die zo goed als alle maatregelen tegen roken hebben ingevoerd, zoals prijsstijgingen en de verplichting voor verkooppunten om tabak uit het zicht te houden. Ook Brazilië en Turkije horen volgens de WHO tot de voorhoede. In de afgelopen tien jaar is het percentage rokers in Nederland gedaald van 26 naar 19 procent, aldus het Trimbos Instituut.

Vapes

De WHO blijft kritisch op de tabaksindustrie die op “allerlei manieren maatregelen, voorgesteld door de WHO, probeert te ondermijnen”.

Zo is de marketing van e-sigaretten (of vapes) vaak gericht op kinderen en jongvolwassenen en maar weinig landen proberen deze kwetsbare groep te beschermen, signaleert de WHO. Als voorbeeld stelt de organisatie dat maar vier landen de aantrekkelijke smaakjes van vapes hebben verboden. In Nederland geldt alleen dat geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt mogen worden gebracht. Tot 1 januari 2024 mag de bestaande voorraad nog wel worden verkocht.

Lees het hele artikel van Maurice Timmermans op Trouw.nl.

Meer info:

Scroll naar boven