Home Nieuws Nederland wil rookvrij zijn in 2040, maar het is nog lang niet zo ver

Nederland wil rookvrij zijn in 2040, maar het is nog lang niet zo ver

Het aantal rokers in Nederland daalt niet zo snel als gehoopt, ondanks hogere prijzen voor sigaretten en een verbod op vapes met smaakjes. In het Verenigd Koninkrijk heeft het parlement ingestemd met plannen om tabaksproducten te verbieden voor mensen geboren na 2009.

In Nederland zijn roken in openbare ruimtes en in de horeca al verboden, maar jongeren worden nog steeds aangetrokken tot tabak en vapes. Rookvrije Generatie blijft optimistisch over het bereiken van een generatie die niet rookt. Ze pleiten voor hogere prijzen en beperkingen op verkooppunten.

Experts benadrukken dat bestaande maatregelen niet genoeg zijn en dat er meer moet gebeuren, zoals hogere accijnzen, campagnes om roken te ontmoedigen en het verhogen van de minimumleeftijd voor tabaksaankopen. De haalbaarheid van een volledig rookvrije generatie is onzeker, maar het intensiveren van effectieve maatregelen kan helpen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft plannen om tabak uiteindelijk helemaal te verbieden, maar de effectiviteit van zo’n maatregel moet nog blijken. Rookvrije Generatie streeft ernaar om Nederland in 2040 rookvrij te maken, hoewel sommigen vinden dat dit doel eerder bereikt moet worden, bijvoorbeeld in 2030.

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Meer info:

Scroll naar boven