Home Nieuws Onderzoek 3FM: 'Meer jongeren vinden cokegebruik oké'

Onderzoek 3FM: ‘Meer jongeren vinden cokegebruik oké’

Het is bezongen door Goldband, Eric Clapton en The Weeknd: cocaïne. Dit verslavende spul duikt op in de club en op feestjes. De drug lijkt de laatste jaren wat zichtbaarder geworden. “Het is in mijn vriendengroep best wel genormaliseerd om cocaïne te gebruiken.”

Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat bijna een derde (29%) van de jongeren tussen 16 en 34 jaar af en toe cocaïne wel vindt kunnen. In 2019 was dat anders, toen sprak 3FM nog van een vijfde (22%) van de jongeren die dat vond. Toch is er volgens het Trimbos-instituut geen toename in het gebruik.

Er zijn aanwijzingen dat in Utrecht, Eindhoven en Amsterdam meer coke wordt gebruikt. Dat was te zien in het rioolwater, waar cocaïneresten werden gevonden. Ga je veel uit, dan zie jij misschien wel een toename, want een kwart van de uitgaanders tussen 16 en 35 jaar heeft wel eens cocaïne gebruikt, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

Langer doorgaan

3FM vroeg via Instagram of hun volgers wel eens cocaïne hebben gebruikt en wat de redenen daarvoor zijn. Het merendeel gaf aan geen cocaïne te gebruiken. Wie wel coke gebruikt, geeft meestal aan dat het is om langer door te gaan.

Lees het hele artikel van Myrthe van Munster op NPO3FM.nl.

Meer info:

Scroll naar boven