Home Nieuws Onderzoek Eenvandaag: 'Bijna helft van jongeren vindt af en toe harddrugs gebruiken prima'

Onderzoek Eenvandaag: ‘Bijna helft van jongeren vindt af en toe harddrugs gebruiken prima’

Een xtc-pilletje slikken of een lijntje cocaïne snuiven: 44 procent van de jongeren (18 tot 34 jaar) zegt dat het in hun vriendenkring geaccepteerd is om af en toe harddrugs te gebruiken. 3 op de 10 hebben in de afgelopen 3 jaar zelf harddrugs gebruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 26.000 leden van het Opiniepanel. In 2019 gaf nog 38 procent van de jongeren aan dat harddrugsgebruik in hun vriendenkring wordt geaccepteerd.

‘Xtc, MDMA en coke in trek’

Zo’n driekwart van de jongeren (77 procent) zegt dat af en toe softdrugs als hasj of wiet gebruiken, moet kunnen. Harddrugs worden wat minder geaccepteerd. De helft (50 procent) vindt hier en daar een xtc-pil prima, een kwart (24 procent) vindt af en toe cocaïne snuiven vrij normaal.

Last van snuif- of slikschaamte?

Van alle deelnemers vindt 84 procent dat mensen die harddrugs gebruiken medeverantwoordelijk zijn voor de instandhouding van drugscriminaliteit. “Als je die drugs gebruikt, werk je mee aan de handel ervan en zorg je dus dat het bestaat. Je bent dan ook medeverantwoordelijk voor doden door die criminelen”, vindt een deelnemer.

Lees het hele artikel van Daphne Cornelisse op Eenvandaag.nl.

Meer info:

Scroll naar boven