Home Nieuws Overal berichten over drogeringen in uitgaansleven: hoe zit dat?

Overal berichten over drogeringen in uitgaansleven: hoe zit dat?

Ghb in je drankje, een glas met een slaappil erin of zelfs een naald in je been: veel jonge mensen kennen wel iemand die zegt gedrogeerd te zijn. Dat is het beeld dat naar voren komt op grond van een vragenlijst van NOS Stories. Toch zijn er geen landelijke cijfers over hoe vaak het gebeurt.

Ziekenhuizen, de politie, clubs en cafés: het aantal gevallen van drogeren wordt nergens geregistreerd. En dat heeft gevolgen. “Misschien is het wel een groter probleem dan we dachten en blijft het onder de radar. We kunnen dit moeilijk inschatten”, zegt Ruben van Beek van het Trimbos Instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik.

Cijfers ontbreken

Onder jongeren is het dus een bekend fenomeen, maar een landelijk beeld blijft uit. Een rondgang langs grote ziekenhuizen leert dat zij drogeringen niet registreren. “Wij zijn gefocust op iemand beter maken. En voor de behandeling is het meestal niet van belang of iemand te veel heeft gedronken of dat er ghb aan het drankje is toegevoegd. En dus testen we dat meestal niet”, vertelt toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC in Rotterdam.

Lees het hele artikel op NOS.nl.

Lees meer over drogeren in de FAQ: Help er zat drugs in mijn drankje, wat nu? en Er bestaan allerlei verhalen over GHB en seks; en over GHB in drankjes. Wat is daar van waar?