Home Nieuws Politie roept politiek op snel met verbod designerdrugs te komen

Politie roept politiek op snel met verbod designerdrugs te komen

De politiek moet vaart maken met het verbod op designerdrugs. Die oproep doet de politie vrijdag. “Zonder zo’n alomvattende wet lopen we continu achter de feiten aan”, zegt topman bij de politie Willem Woelders.

De Nederlandse politie pleit voor eenzelfde soort wet zoals die in andere landen als Duitsland en België geldt. Daar hebben ze een soort parapluwet, waarmee stofgroepen die in de (moleculaire) basis hetzelfde zijn opgebouwd worden verboden.

Drugsrechercheurs merken volgens de politie ook dat andere landen vreemd opkijken van de huidige Nederlandse wetten. “Bij rechtshulpverzoeken in internationale drugsonderzoeken kunnen we lang niet altijd helpen, omdat het spul hier niet strafbaar is. Dat doet wat met de reputatie van Nederland op het gebied van drugsbestrijding. Zo lijkt een soort vrijstaat te ontstaan, waarbij de wet producenten hun gang laat gaan. Vergis je niet: er gaat veel geld in om en er zit verwevenheid tussen de vooralsnog legale designerdrugshandel en de verboden drugshandel”, vertelt Woelders. Die verwevenheid gaat gepaard met bedreigingen, aanslagen, ontploffings- en brandgevaar, corruptie en intimidatie, zegt Woelders. “Dan hebben we het nog niet eens over de gezondheidsrisico’s van deze drugs.”

Lees het hele artikel op Trouw.nl.

Meer info:

Scroll naar boven