Home Nieuws Vergiftigingen door designerdrugs blijft stijgen: "Het is laagdrempelig en wordt genormaliseerd"

Vergiftigingen door designerdrugs blijft stijgen: “Het is laagdrempelig en wordt genormaliseerd”

Het aantal vergiftigingen door designerdrugs stijgt al enkele jaren, mede omdat de drugs steeds populairder worden. Een derde van het aantal gemelde vergiftigingen komt door designerdrugs, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). De verslavingszorginstelling Novadic-Kentron vindt dit erg zorgelijk.

Vergiftigingen

Uit het NVIC jaarverslag van 2022 blijkt dat er een toename is van vergiftigingen door designerdrugs. Vorig jaar zijn er in totaal zo’n 1800 meldingen gedaan van vergiftigingen. Het aandeel van designerdrugs wordt hierin steeds groter. Tien jaar geleden kwamen er enkele tientallen meldingen binnen en dat aantal is inmiddels gestegen naar 555. Alex van Dongen is preventiewerker bij verslavingszorginstelling Novadic-Kentron en merkt uit de praktijk dat designerdrugs veel populairder zijn geworden.

Designerdrugs

Dat er meer designerdrugs worden gebruikt en dus ook meer vergiftigingen voorkomen, komt door normalisatie, denkt Van Dongen. “Hoe vaker wordt gezegd dat ‘iedereen gebruikt’, hoe meer het geaccepteerd wordt om een pilletje te nemen.” Terwijl in de realiteit de meeste jongeren geen drugs gebruiken, aldus Van Dongen.

Lees het hele artikel van Kim op FUNX.nl.

Meer info:

Scroll naar boven