Home Nieuws Waarom kan de politie (nog) niet meten of een bestuurder lachgas heeft gebruikt?

Waarom kan de politie (nog) niet meten of een bestuurder lachgas heeft gebruikt?

Elk jaar raken er meer dan honderd mensen gewond in het verkeer door ongelukken waarbij vermoedelijk lachgas in het spel is. Maar het aanpakken van bestuurders die onder invloed brokken maken, is nu amper mogelijk. Hoe komt dat? 

Kan het gebruik van lachgas worden getraceerd?

Het merendeel van het geïnhaleerde lachgas wordt direct weer uitgeademd en dat is bepaald geen voordeel. Maar er zijn meerdere factoren die het traceren bemoeilijken, weet toxicoloog Corine Bethlehem van het Erasmus MC. ,,Dat lachgas al snel onvindbaar is heeft bijvoorbeeld te maken met de structuurformule van lachgas. Dat is distikstofoxide. Deze verbinding is een klein reactief gas en dat maakt het lastiger aan te tonen.”

Toch is het technisch ook nu al wel mogelijk om lachgas te traceren.

Dan kan lachgasgebruik dus tóch worden gecontroleerd door de politie?

Toch niet. Allereerst is in de wet niet aangegeven bij hoeveel lachgas in het lichaam een bestuurder strafbaar is. Simpelweg omdat we nog te weinig weten. Bethlehem: ,,De hamvraag is: wat is het effect van een bepaalde hoeveelheid lachgas op het rijgedrag? Daar wordt nu volop onderzoek naar gedaan. Als dat helder is, kan je de afkapwaarde bepalen en zeggen: vanaf deze hoeveelheid zit je over de grens.” 

Lees het hele artikel van Emiel Poelert op DeStentor.nl.

Lees hier: Lachgas in het verkeer, hoe zit dat?