Home Nieuws Waarom kunnen vrouwen minder goed tegen alcohol dan mannen?

Waarom kunnen vrouwen minder goed tegen alcohol dan mannen?

Vrouwen drinken steeds meer alcohol. En daarmee neemt ook de kans op alcoholgerelateerde ziekten bij vrouwen toe. Welk effect heeft alcohol op het vrouwelijk lichaam?

Nog altijd overlijden meer mannen aan een alcoholgerelateerde aandoening dan vrouwen, maar die kloof wordt steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. De voornaamste reden? Gendergelijkheid. Vrouwen drinken inmiddels bijna net zo veel als mannen.

Volgens de National Survey on Drug Use and Health drinkt 49 procent van de vrouwen in de Verenigde Staten weleens alcohol, tegenover 55 procent van de mannen. In Nederland is dat 72,5 procent van de vrouwen tegenover 82,8 procent van de mannen, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Onder jongvolwassenen zijn de verschillen kleiner. Nederlandse vrouwen van 18 tot 24 jaar drinken ongeveer evenveel als mannelijke leeftijdsgenoten.

Vrouwen kunnen minder goed tegen alcohol dan mannen

En er is meer slecht nieuws voor vrouwen. Al drinken ze net zo veel als een man, de negatieve gevolgen zijn groter voor vrouwen. Vrouwen hebben een hoger vetpercentage en een lager vochtgehalte dan mannen. Hierdoor neemt het alcoholpercentage in het bloed bij vrouwen sneller toe. Daarnaast beschikken vrouwen over minder eiwitten die alcohol afbreken. Ook hormoonfluctuaties lijken een rol te spelen in hoe snel alcohol wordt afgebroken.

Uit onderzoek van de University of Victoria (Canada) en de University of Portsmouth (VS) blijkt dan ook dat al bij twee alcoholische drankjes per dag het risico om aan een alcoholgerelateerde aandoening te overlijden bij vrouwen aanzienlijk toeneemt.

Lees het hele artikel van Meryl Davids Landau op Nationalgeographic.nl.

Meer info:

Scroll naar boven