Home Nieuws Wat zijn designerdrugs en waarom wil het kabinet een verbod?

Wat zijn designerdrugs en waarom wil het kabinet een verbod?

De Tweede Kamer besluit deze maand of de populaire drug 3-MMC verboden wordt in Nederland. 3-MMC is een designerdrug. Daar zijn nog veel meer soorten van en het demissionaire kabinet wil die drugs graag verbieden.

Designerdrugs heten zo omdat ze speciaal zijn ontworpen (designed in het Engels). Ze worden gemaakt in een laboratorium. Makers kunnen de drugs zo ontwerpen dat ze bijvoorbeeld lijken op het illegale middel speed, maar toch net iets anders zijn en dus niet verboden zijn. Zo omzeilen producenten de wet.

Kabinet wil 3-MMC graag verbieden

Om een designerdrug te verbieden, kan het kabinet de drug op de lijst met verboden drugs zetten. Hierop staan bijvoorbeeld ook cocaïne, GHB, heroïne en xtc. Waarschijnlijk komt 3-MMC hier dus binnenkort bij.

Het kabinet wil 3-MMC verbieden omdat ze het middel te gevaarlijk vindt. Uit onderzoek bleek dat het aantal medische incidenten na gebruik van de drug toeneemt.

Gebruikers kregen bijvoorbeeld hartproblemen, een verhoogde bloeddruk of een verhoogde lichaamstemperatuur. Ze werden ook rusteloos. Mensen kunnen verslaafd raken aan de stof.

Lees het hele artikel op Nu.nl.

Meer informatie over 3-MMC

Meer informatie over NPS

Scroll naar boven