Vorige week werd er gewaarschuwd dat er een levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop was. Zou het daarom niet veel makkelijker en vooral veiliger zijn dat drugs kunnen worden getest voordat het wordt gebruikt?
In 2015 bleek uit een nieuw beleidsplan van de gemeente dat het herinvoeren van testen op de dansvloer praktisch niet uitvoerbaar is vanwege het grote aantal evenementen in de stad. Ook ging dit volgens de gemeente niet samen met het beleid van drugsvrije feesten. Wanneer er bijvoorbeeld binnen festivalgrenzen een testlocatie zou zijn, zouden de drugstester en de festivalganger feitelijk in overtreding zijn.
Raoul Koning, drugsspecialist van Jellinek, ziet deze obstakels ook. Hij legt verder uit: โWaar wij nu tegenaan lopen is dat de labcapaciteit al optimaal bereikt wordt en dat testen op andere locaties ook een stuk kostbaarder is.โ Daarnaast vertelt Koning dat er zoveel festivals en clubs zijn dat je nooit overal kunt helpen. Door mensen zelf bij Jellinek te laten testen beperk je je niet tot bepaalde evenementen.
Koning legt uit: โNu is de drugsmarkt veel ingewikkelder, er zijn veel meer verschillende middelen en meer variรซteit binnen een middel. Dus vroeger was dat een stuk makkelijker om dingen te herkennen en daar iets over te zeggen dan nu.โ
Lees het hele bericht op AT5.nl.