Home Nieuws ‘Wegens drukte is uw pil niet getest’

‘Wegens drukte is uw pil niet getest’

Drugs laten testen is in trek. De toeloop op testlocaties is inmiddels zo groot dat niet alle drugs meer onderzocht kunnen worden. ‘Iedereen gebruikte het alsnog, we wilden het onze avond niet laten verpesten.’

Reitsma is coördinator bij de drugstestservice van de GGD Amsterdam. Bezoekers kunnen hun drugs laten testen. Zij begeleidt de GGD’ers die elke maandag- en dinsdagavond tijdens het spreekuur klaarzitten voor bezoekers die verdovende middelen meebrengen. Een deel wordt doorgestuurd naar het lab voor een uitgebreide test. Normaal gesproken krijg je na 1 week de uitslag. Maar tegenwoordig komt het vaak voor dat gezegd wordt: ‘Wegens drukte is uw pil niet getest’. Je krijgt dan geen uitslag én je bent je pil kwijt waar je er meestal meerdere van hebt. Dit kan gevaarlijk zijn, want zo nu en dan zit er gevaarlijke vervuiling in bijvoorbeeld xtc-pillen. Ook blijft de dosering van de werkzame stof in een pil dan onbekend, wat het risico verhoogt op een overdosis.

De testlocatie van de GGD Amsterdam is niet de enige die met de toenemende drukte te maken heeft. Volgens Laura Smit-Rigter, landelijk coördinator van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), is het een nationaal probleem.

Recordhoogte

Het DIMS – onderdeel van het Trimbos-instituut – bestaat uit een netwerk van zo’n 32 testlocaties van verschillende instellingen voor verslavingszorg, zoals Jellinek, Brijder en de GGD Amsterdam. In 2019 trokken deze drugstestlocaties bij elkaar zo’n 18.000 bezoekers, ‘het drukste jaar ooit’, volgens Smit-Rigter. Door corona daalde het aantal bezoekers, maar nu trekt het weer aan. ‘We verwachten dit jaar zo’n 20.000 bezoekers. Een nieuw record.’

Laat ook je drugs testen, bekijk hier de testadressen of bekijk de FAQ Waarom is een site als pillreports niet zo betrouwbaar?

Lees het hele artikel van Meike The op Volkskrant.nl of luister naar VillaVdB Enorme toeloop naar drugstestlocaties op NPOradio1.

Scroll naar boven