Home Nieuws Zorgen om toenemend drugsgebruik studenten, Trimbos start onderzoek

Zorgen om toenemend drugsgebruik studenten, Trimbos start onderzoek

Stress, prestatiedruk en drugsgebruik; er zijn grote zorgen om het welzijn van studenten. Uit eerder onderzoek blijkt dat meer dan de helft kampt met angst, somberheid en eenzaamheid. Het Trimbos-instituut start nu een nieuw onderzoek naar de oorzaken van verminderd welzijn. En dat is voor het eerst.

Jolien Dopmeijer, Trimbos-onderzoeker studentenwelzijn, ziet dat studenten tegenwoordig veel voor hun kiezen krijgen. “Denk aan de corona-, woning- en energiecrisis, een enorme studieschuld en daar komt de klimaatcrisis nog bovenop. Studenten maken zich echt zorgen over hun voortbestaan in deze wereld.” Het instituut neemt al deze maatschappelijke factoren mee in het onderzoek.

Cocaïne

Vorig jaar deed het Trimbos-instituut voor het eerst onderzoek naar drugsgebruik onder studenten. Daaruit bleek dat 12,5 procent wel eens cocaïne had gebruikt. Omdat er niet eerder wetenschappelijk onderzoek is gedaan, kan het instituut niet spreken van een stijging of daling.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen moedigt Nederlandse studentenverenigingen aan om zelf preventief beleid te maken rond het gebruik van drugs. Dat deed hij naar aanleiding van Kamervragen die werden gesteld nadat de Utrechtse studentenvereniging U.V.S.V./N.V.V.S.U alarm sloeg over excessief cocaïnegebruik. “Bij een steeds grotere groep studenten is het inmiddels een gewoonte geworden, en dat is echt een probleem”, zegt oud-praeses Valerie Lhoëst.

Lees het hele artikel van Eva Doesborgh op NOS.nl.

Meer info:

Scroll naar boven