Beperk de risico’s van ketamine
Tips om de risico’s van gebruik van ketamine te verminderen
Het gebruik van ketamine heeft risico’s. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet. De volgende tips kunnen het risico van gebruik verkleinen:
- Ervaar je blaasproblemen, zoals pijn bij het plassen of hevige buikpijn (k-kramp)? Stop dan onmiddelijk met het gebruiken van ketamine. Vaak moeten plassen is ook al een alarmsignaal.
- De effecten van ketamine kunnen intens zijn en ketamine is lastig te doseren. Ook is het zo dat je veel minder van ketamine nodig hebt, dan van andere snuifbare poeders om het volledige effect te ervaren. Wees dus voorzichtig met doseren.
- Laat je ketamine testen zodat je in ieder geval weet wat er in zit en hoe sterk het is. Kijk hier voor testadressen.
- Gebruik niet als je je niet goed voelt of psychische en/ of lichamelijke problemen hebt.
- Gebruik alleen in een vertrouwde en veilige omgeving. Bedenk van te voren of een feest wel geschikt is om ketamine te gebruiken. Bekijk hier meer tips over trippen.
- Ga bij hogere doseringen liggen. Heb je per ongeluk te veel genomen, zoek dan een rustig plekje en ga zitten of liggen.
- Gebruik niet alleen en zorg ervoor dat er altijd iemand bij je is die nuchter is en je in de gaten kan houden.
- Als je voor het eerst gebruikt, doe het dan thuis (en niet op een feest), begin met een lage dosis en zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die al ervaring heeft met ketamine.
- Eet kort van tevoren niets (1-3 uur) omdat je misselijk kunt worden en misschien moet overgeven.
- Spoel na afloop je neus met bijvoorbeeld lauw zout water of een neusspray om ontstekingen te voorkomen. Let op: Gebruik alleen een neusspray met zoutwateroplossing, geen neusspray met xylometazoline!
- Bedenk dat een badtrip overgaat, na een uur ben je weer ‘normaal’. Dit uur kan voor je gevoel heel lang duren, omdat de tijd heel langzaam lijkt te gaan. De kans op een slechte ervaring door ketamine kun je verkleinen door: laag te doseren, niet te combineren en alleen te gebruiken als je goed in je vel zit.
- Combineer niet met downers zoals alcohol of GHB. Dit vergroot de kans op bijwerkingen van beide middelen. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld sneller bewusteloos raken en misselijk worden. Je kunt hierdoor bewusteloos raken. Als je buiten bewust zijn bent en je moet overgeven, dan kan je stikken in je eigen braaksel omdat je geen controle meer hebt over je lichaam. Ook kun je in ernstige gevallen zelfs overlijden, omdat je ademhaling te veel wordt onderdrukt.
- De combinatie met stimulerende drugs zoals speed of cocaïne kan gevaarlijk zijn voor mensen met hart- en vaatziekten.
- Neem geen deel aan het verkeer.
- Gebruik niet te vaak om tolerantie en gewoontegebruik tegen te gaan. Je kunt redelijk snel geestelijk verslaafd raken aan ketamine. De verleiding om weer te nemen is dan groot. Je raakt lichamelijk niet aan ketamine verslaafd.
- Wil je je gebruik aanpassen? Kijk dan bij stoppen/minderen.
- Heb je het gevoel je gebruik niet in de hand te hebben, neem dan voor advies contact op met een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt of bel de Drugs Infolijn: 0900 – 1995 (0,10 cent per minuut).