Home Nieuws Advies aan kabinet: MDMA niet per se schadelijk, maar legaliseren geen goed idee

Advies aan kabinet: MDMA niet per se schadelijk, maar legaliseren geen goed idee

De Staatscommissie MDMA adviseert om MDMA illegaal te houden, ondanks dat het niet erg verslavend is en het aantal incidenten relatief laag is. MDMA, de actieve stof in xtc, wordt jaarlijks door meer dan een half miljoen Nederlanders gebruikt, een aantal dat nog nooit zo hoog is geweest. Vergeleken met andere landen, heeft Nederland relatief veel gebruikers.

MDMA is minder risicovol dan andere drugs zoals alcohol en cocaïne, hoewel er nog steeds risico’s zijn zoals oververhitting tijdens langdurig dansen in warme ruimtes, wat kan leiden tot orgaanfalen en overlijden. Dankzij goede voorlichting en monitoring zijn de sterfgevallen door MDMA in Nederland relatief laag.

De commissie raadt legalisatie af, niet vanwege gezondheidsrisico’s, maar vanwege de criminaliteit die ermee gepaard gaat. Ze stellen dat de discussie over MDMA gegijzeld wordt door de georganiseerde misdaad. Totdat er zekerheid is dat de criminaliteit vermindert, is het onverstandig om MDMA te legaliseren.

Voor patiënten met ernstige PTSS maakt de commissie een uitzondering. Therapie met MDMA blijkt veelbelovend, vooral voor mensen die vastlopen met andere vormen van traumabehandeling.

Lees het hele artikel op RTLNieuws.nl.

Meer lezen:

Scroll naar boven