Home Nieuws Burgemeesters en zorgmedewerkers boos over nieuw uitstel lachgasverbod: ‘In Den Haag erkennen ze de ernst niet’

Burgemeesters en zorgmedewerkers boos over nieuw uitstel lachgasverbod: ‘In Den Haag erkennen ze de ernst niet’

Het lachgasverbod loopt opnieuw vertraging op. Op z’n vroegst kan het pas begin 2023 ingaan. Dat vinden veel artsen en burgemeesters onbegrijpelijk en zeer zorgelijk. “Lachgas is gewoon vernietigend voor de gezondheid”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch.

Het kabinet kondigde in 2019 al aan lachgas als drugs in de Opiumwet op te nemen. Daarmee zou recreatief gebruik verboden worden. Maar D66 en de VVD stonden er niet om te springen. Daarnaast zou een verbod op lachgas lastig zijn omdat het ook in de zorg gebruikt wordt bij operaties.

Vaak achter het stuur

1 op de 5 jongvolwassenen in Nederland heeft ooit lachgas gebruikt. Gezondheidsrisico’s zijn flauwvallen, verlamming door een tekort aan vitamine B12, amputaties na bloedstolsels en hartinfarcten.

Uit cijfers van de politie blijkt dat lachgas ook veel in het verkeer wordt gebruikt: vorig jaar werd lachgas 4000 keer achter het stuur vastgesteld. Dat leidde tot 400 verkeersongelukken, waarvan 116 met ernstig letsel en 21 met dodelijke afloop.

Lees het hele artikel van Josefin Hoenders en Karlijn Slob op Eenvandaag.nl.

Lees ook: Kun je verslaafd raken aan lachgas? en Hoe schadelijk is lachgas nou echt?

Scroll naar boven